En myk overgang

Det er så trivelig å begynne å så inne tidlig på våren. Jeg får iallfall trang til å begynne å rote i jorda så fort det blir lyst ute. Inne i vinduskarmen spirer det som bare det, og de små spirene v…
Det er så trivelig å begynne å så inne tidlig på våren. Jeg får iallfall trang til å begynne å rote i jorda så fort det blir lyst ute. Inne i vinduskarmen spirer det som bare det, og de små spirene vokser fort når det blir lyst og varmt. Chili og tomat står på stua, stemor, løvemunn og diverse stauder på soverommet.

Det er ikke selve spiringen som er vanskelig. Det er å få småplantene til å overleve overgangen til voksenlivet som kan være litt utfordrende. Når de spirer inne i varmen, vokser de fortere enn de ville ha gjort ute. Det er også mindre lyst inne enn det er ute. Planter som får svakt lys vil gjerne strekke seg etter lyset, og blir lange og tynne. Strekker de seg langt nok, vil ikke stilken klare å holde bladene oppe, og spiren vil velte.

Derfor er det viktig at det ikke er for varmt der spirene står. Noen frø spirer best i varmen, det skal stå bak på pakken. Når spirene har kommet opp, er lys svært viktig. Tidlig på våren er det så lite dagslys at det kan være lurt å bruke ekstra lys. De jeg kjenner som får til småplanter aller best, har satt plantelys i kjelleren eller garasjen!

Når småplantene skal prikles over i egne små potter, er det også viktig å være forsiktig. Røttene skades lett, og om spiren må bruke energi på å reparere sår i stedet for å vokse, er det større sjanse for at det går galt. Det beste er å så frøene så tynt i utgangspunktet at spirene ikke må rives fra hverandre. Mange bruker en ispinne eller lignende for å løfte småplantene over i hullene sine.

Å flyttes fra et varmt hus til nordnorsk vårvær er et sjokk for unge planter. Det er mye større sjanse for at utplantingen går bra om småplantene blir herdet først. Ute om dagen, inne (i gangen e.l.) om natta og når været er dårlig. Det skal vanligvis bare noen dager til før bladene skifter farge fra lysegrønt til mørkere grønt. Da er de klare til å plantes ut.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger