Sitrus

Sitrus Foto: Filip H.F. Slagter Latinsk navn : Citrus sp. Andre navn : Sitron, appelsin, mandarin, calamondin Familie : Rutefamilien Opprinnelse : Asia, men har spredd seg over hele …

Sitrus

Moden mandarin på treet
Foto: Filip H.F. Slagter

Latinsk navn: Citrus sp.

Andre navn: Sitron, appelsin, mandarin, calamondin

Familie: Rutefamilien

Opprinnelse: Asia, men har spredd seg over hele verden

Hardførhet: Overvintrer inne

Utseende: Lite tre med blanke, læraktige blader som vanligvis har "vinger" på stilken. Mange arter har torner. Hvite, duftende blomster og typiske sitrusfrukter


Plassering: 

Så lyst som mulig, både sommer og vinter. Sitrustrær tåler direkte sol, og om de skal sette frukt, er det viktig at de får noen soltimer hver dag så langt det er mulig. De fleste sortene tåler varme så lenge det er lyst nok, men den ideelle temperaturen er rundt 20 grader i skyggen om dagen og 10-15 grader om natta. Ingen sitrustrær liker tørr luft, så de bør ikke stå rett ved en varmepumpe eller lignende.

Om vinteren er det viktig at de får nok lys, og at de ikke står for varmt. En lys gang eller soveromsvindu passer godt. Har treet frukt som skal modnes, MÅ det stå i vinduet.

Appelsin, mandarin og calamondin kan stå ute om sommeren. Sitron og lime er mindre hardføre, og bør inn om natta; blomster og kart kan ta skade om det plutselig blir kaldt.

Vann og gjødsel:

Et sitrustre i full vekst trenger ganske mye vann, men det bør tørke såpass at potta kjennes litt lett ut mellom hver vanning. Røttene blir sterkest om det får trekke vann fra bunnen.

Sitrus er surjordsplanter, og næringskrevende. Det finnes spesiell sitrusnæring å få kjøpt, men næring for blomstrende planter eller hortensia e.l. kan også brukes. Næringen må inneholde nok mikronæringsstoffer, jern er spesielt viktig.

Spesielle krav:

For å sette frukt, må de fleste sortene bestøves med f.eks. en bomullspinne mens de blomstrer.

Sitrus er surjordsplanter. Det vil si at jorda ikke må inneholde kalk. Blomsterjord som er beregnet på hortensia eller rhododendron passer også godt til sitrus.

Formering:

Det går an å så frø, men frøplanten vil vanligvis ikke bli samme sort som frukten den kom fra. De vil ofte vokse opp til en villtype som må bli svært stor og gammel for å sette frukt. Frøene spirer lett inne, og plantene kan vokse seg store. Sitrustrær som selges er podet.

Sesong:

Hele året. Blomstrer og setter frukt om det er lyst nok.

Diverse:

Sitrus er en stor slekt, og artene krysser seg lett. Derfor fins det utallige sorter. Det latinske navnet Citrus er et svært gammelt navn for sitrontrær som finnes i mange språk.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger