En liten guide til jordforbedring
Jeg skal ikke si noe vondt om blomsterjord. Jordblandingene som selges i alle slags butikker er utprøvde gjennom lang tid og mye forskning for å gi gode forhold til et bredt utvalg av potteplanter. Det blir nesten aldri helt feil å plante i vanlig blomsterjord, så lenge som potta er godt drenert, riktig fylt opp, og passe stor. Likevel kan vi vinne mye på å tilpasse jorda litt.
Plantene som vi bruker inne som potteplanter kommer fra mange forskjellige klima og jordtyper. Philodendron og Calathea stammer fra tropisk regnskog. Mange orkideer, Tillandsia og mange bregner er epifytter, de vokser vilt oppe i trær. Kaktuser og sukkulenter stammer fra ørken og fjellstrøk. Hortensia og Azalea er skogplanter som vil ha sur jord.
Det aller meste av blomsterjord består av mer eller mindre nedbrutt torv. Denne holder svært godt på vannet, er brukbart næringsrik, og har pH på rundt 6 som er helt grei for de fleste planter. Med dette som utgangspunkt kan vi tilpasse jordblandingen etter forskjellige forhold. Jeg har delt inn forskjellige typer jordforbedring etter hva vi vil oppnå med å blande den inn.
Forbedre drenering
Svært mange planter vil ha godt av at vannet renner raskere gjennom potta. For kaktuser og sukkulenter er dette helt nødvendig for at rota ikke skal råtne. Det mange ikke er klar over, er at også i tropisk skog siger vannet raskt gjennom det øverste jordlaget. Derfor vil røttene til planter som Philodendron også ha luft rundt seg for å ikke drukne.
-Sand i jorda er det klassiske substratet for ørkenkaktuser. Sand er billig, og bidrar godt til drenering. Det er også ganske tungt. Strøsand, spesielt den som er laget av knust leca, er mye lettere og inneholder også mer jord. Pass på at noen merker av strøsand kan inneholde salt! Noen velger å bruke kattesand. Dette vil jeg ikke anbefale til denne bruken, da kattesand er utviklet for å holde på fuktighet.
-Leca er grovkornet, lett, og luftig. Leca er litt for stort til små kaktuser og stiklinger, men passer godt til større grønne planter. Et lag leca i bunnen av potta forbedrer dreneringen, men det er også en god ide å blande litt inn i jorda. Det tilfører luft til røttene så de blir sunnere.
-Perlite er et svært lett, mineralsk produkt som gjør jorda lettere og luftigere. Det er såpass finkornet at det kan brukes til alle slags planter. Perlite brytes ikke ned og faller ikke sammen, så jorda beholder strukturen over lang tid.
-Bark er organisk og nedbrytbart. Bark passer godt til orkideer og planter som vil ha surere jord. Den selges i forskjellige størrelser, der de grove egner seg godt for epifyttiske orkideer, mens de finere passer bedre til orkideer med finere røtter. Typiske skogplanter som Philodendron trives godt med en kombinasjon av bark og perlite eller leca i jorda.
Holde på fuktighet
Mange planter vokser på steder der jorda hele tiden er litt fuktig, for eksempel i regnskogen. De vil ha godt av at jorda holder litt på vannet. Når jordblandingen er svært luftig, slik som mange orkideer vil ha det, bør det også være noe der som slipper ut fuktigheten litt etter litt, så det ikke er nødvendig å vanne hver dag.
-Vermiculite er et mineralsk substrat som trekker til seg fuktighet. Det er ganske finkornet, og brukes vanligvis i såjord og sammen med perlite. Vermiculite påvirker ikke surhetsgraden i jorda, og kan brukes til f.eks. bregner som liker fuktig jord. Mange anbefaler å dekke såjorda med et tynt lag vermivulite etter at frøene er sådd, siden det også kan holde soppangrep borte.
-Kokosfiber, også kalt coir, holder godt på fuktigheten og er populært til orkideer og regnskogsplanter. Det inneholder lite næring, men brytes sakte ned over tid. Den kommer vanligvis som kompakte blokker som må legges i bløtt før bruk. En blanding av kokosfiber og kompost har omtrent de samme egenskapene som tradisjonell blomsterjord av torv.
Øke næringsinnholdet
Blomsterjord inneholder vanligvis rikelig med næring for vanlige potteplanter, men enkelte planter trenger mer. Blant potteplantene er det først og fremt potteroser som er så sultne. Grønnsaker trenger også næring, særlig tomatplanter vil trenge mye mer næring enn de får i vanlig blomsterjord. Noen planter trenger mye av et bestemt næringsstoff.
-Kompost er den klassiske måten å øke næringsinnholdet på. Kugjødselkompost selges på hagesentre og i blomsterbutikker. I den siste tiden har også hage/parkkompost kommet for salg. "Torvfri jord" og "levende jord" er for det meste kompost. Slikt er for sterkt for de aller fleste plantene uten å blandes ut, men det passer svært godt som jordforbedring.
-Kaffegrut senker pH-verdien, og inneholder næringsstoffer som passer godt for surjordsplanter. Mange aroider, som fredsliljer og Anthurium, liker kaffegrut. Det må ikke brukes i såjord, da koffeinet kan hindre spiring.
-Kalk øker pH-verdien i jorda. Eggeskall inneholder kalk, og mange liker å blande knuste eggeskall i jorda. Tomatplanter er spesielt glad i dette. Aske øker pH-en på en mer brutal måte, og må brukes forsiktig, for eksempel for å fjerne mose fra plen.
Senke næringsinnholdet
Noen planter trives best i næringsfattig jord. Dette gjelder blant annet kjøttetende planter, epifytter, og stiklinger som skal rote seg.
-Mose inneholder lite næring, holder svært godt på fuktigheten, og brytes ned over en periode på et par år. Stiklinger kan gjerne rotes i kun fuktig mose. Myrplanter vil gjerne ha jord med mye mose. Orkideer og andre epifytter liker også mose. Sphagnum-mose har en bakteriedrepende virkning. Planter som har mose i jorden trenger vann sjeldnere, fordi den trekker til seg mye vann og slipper det gradvis ut.
-Bark og kokosfiber inneholder lite næring. Bark brytes riktignok ned til kompost, men det skjer så sakte at det ikke har noen stor betydning.
-Til planter som trenger svært lite vann og næring, for eksempel ørkenkaktuser og Lithops, kan det være en god ide å bruke et helt jordfritt substrat. Det finnes mange forskjellige oppskrifter, og det blir også solgt i spesialbutikker. Pon er et eksempel på dette.
Det finnes mange, til dels sterke, meninger om dette med jord rundt omkring. Jeg hører gjerne fra dere i kommentarfeltet! :)
Kommentarer
Legg inn en kommentar