lørdag 3. januar 2015

Cymbidium

Cymbidium


Latinsk navn: Cymbidium

Familie: Orkidefamilien

Opprinnelse: Asia
Plassering: 

I motsetning til alle de andre orkideene, tåler en Cymbidium ganske mye kulde. Den trives fra romtemperatur ned mot 7-8 grader. Mens den blomstrer, står den fint i vanlig romtemperatur. For å få den til å blomstre på nytt, bør den få en kjøligere hvileperiode.

Cymbidium er en fjellplante, og bør få godt lys. Den bør skjermes mot sterkt sollys på sommeren.

Så lenge det er over 7 grader, kan den stå ute. Det er kanskje den letteste måten å få nye blomster på.

Vann og gjødsel:

Cymbidium er ofte store planter i ganske små potter, og bør vannes rikelig en til to ganger i uka med lunkent vann. Potta er ofte helt full av røtter, så det kan være en god ide å dyppe hele potta i vann og la den renne av seg etterpå. I hvileperioden (når den står kjølig) trenger den lite vann.

Cymbidium er en jordorkide, men kan dyrkes i alt fra mose til løvkompost. De fleste bruker en blanding av orkidebark og torvjord. Den krever lite næring, men kan få orkidegjødsel eller organisk gjødsel omtrent en gang i måneden. Halv dose av næringspinner for orkideer virker også godt.

Spesielle krav:

For at en Cymbidium skal blomstre på nytt, må den få en hvileperiode ved ca. 10 grader. Det letteste er å sette den ute til knoppene begynner å titte fram mellom bladene. De småblomstrete sortene trenger mindre kulde enn de storblomstrete.

De fleste Cymbidium må ha det mørkt i noen timer i døgnet for å blomstre. Derfor vil de vanligvis ikke blomstre om sommeren i Norge.

Formering:

Det går an å dele plantene, men de trives best med å stå litt trangt i potta.

Sesong:

I vill tilstand blomstrer Cymbidium på vinteren. Inne kan den blomstre når som helst, så lenge den har stått litt kjølig. Planten står grønn resten av året.

Diverse:

Cymbidium er en populær og holdbar snittblomst. Den kan holde seg i flere uker i en vase.

2 kommentarer:

  1. Hva gjøres med avblomstrede blomsterstenger, ser helt brune og vissne ut, skal de fjernes ?

    SvarSlett