Også planter må ha næring

Denne artikkelen var først publisert i april 2016. Oppdatert i januar 2022. Akkurat som alt annet levende, trenger planter næring. Det aller meste av næringsstoffer, for eksempel sukker, fett og vita…
Denne artikkelen var først publisert i april 2016. Oppdatert i januar 2022.

Akkurat som alt annet levende, trenger planter næring. Det aller meste av næringsstoffer, for eksempel sukker, fett og vitaminer, lager plantene selv av lys, luft og vann. Det er lett å glemme at de også trenger næring i form av mineraler fra jorda.
Visne blader i naturen brytes ned til kompost
I naturen brytes visne planter ned

I naturen blir jorda hele tiden tilført næring fra møkk og døde planter og dyr, som brytes ned av bakterier og sopp. Næringsstoffene blir frigjort og går tilbake til jorda i en form som plantene lett kan ta opp. Det skjer ikke så veldig mye av dette i et blomsterbed eller balkongkasse, og i alle fall ikke inne i stua. Derfor må vi gjødsle.

Selv om blomsterjord fra butikken inneholder en del gjødsel, brukes den fort opp. En stor sommerblomst som vokser fort og blomstrer mye kan trenge mer næring allerede to uker etter at den har blitt plantet.

De viktigste næringsstoffene for planter er nitrogen, fosfor, og kalium. I innholdsfortegnelsen på ulike typer gjødsel forkortes disse til N, P og K. Det vil si at gjødsel som er merket med NPK 12-4-18 inneholder 12% nitrogen, 4% fosfor, og 18% kalium. I tillegg inneholder de fleste typene gjødsel forskjellige mikronæringsstoffer som er viktige for at plantene ikke kan få mangelsykdommer. Det kan de få, om de ikke får nok næring!

Nitrogen er viktig for å utvikle grønne blader. Grønnplanter, og grønnsaker som f.eks. kål og spinat trenger en del nitrogen. Erter og bønner produserer sin egen, og mange blomstrende planter får ikke til å blomstre om det er for mye nitrogen i jorda.

Fosfor er mest viktig for røtter, blomster og frukter. En gjødseltype med mye fosfor i forhold til nitrogen vil stimulere planten til å ikke bare blomstre mer, men også utvikle sterkere røtter! Derfor inneholder gjødsel beregnet på f.eks. sommerblomster mye fosfor,
Potetplanter i åkeren
Potet trenger gjødsel med mye kalium

Kalium er viktig for alt levende, og planter må ta dette opp fra jorda. En plante som får for lite kalium vil få problemer med å lagre næring. Derfor er det viktig at grønnsaksplanter får nok kalium.

Magnesium og jern er også viktig for å utvikle sterke, grønne blader. Derfor er disse stoffene vanligvis tilsatt i gjødsel for grønne planter.


Naturgjødsel, som kugjødsel, hønsegjødsel og kompost, har fra naturens side et balansert innhold av næringsstoffer. Naturgjødsel inneholder også oftest levende bakterier, som hjelper til med å frigjøre næringen som allerede finnes i jorda. Den blomsterjorda som selges mest inneholder for det meste lite omdannet torv, og vil ha godt av litt hjelp til nedbrytingen.

I den siste tiden har det kommet en del flytende, organisk gjødsel på markedet. Denne gjødselen blandes ut i vann på samme måte som vanlig blomstergjødsel, og har alle fordelene som naturgjødsel har. Siden slik gjødsel ofte er laget av biprodukter fra industrien, er den også miljøvennlig. Slik gjødsel er hurtigvirkende og mange har god erfaring med flytende organisk gjødsel til grønnsakplanter i potter, for eksempel urter og paprika. 

Enkelte planter, spesielt tomat og bønner, er svært følsomme for plantevernmidler. I 2020 kom det fram at noen typer flytende organisk gjødsel inneholdt rester av plantevernmidler, spesielt aminopyralid og klopyralid, som gjør den giftig for tomatplanter. Dette gjelder spesielt gjødsel produsert av vinasse (sukkerrør) eller hestemøkk. I 2021 ble reglene for gjødselproduksjon oppdatert med en lavere grenseverdi for disse stoffene, og flere partier har blitt trukket tilbake.
Pasjonsblomst er en hurtigvoksende slyngplante
Planter som vokser fort trenger mye næring

Kunstgjødsel er satt sammen for å ha et bestemt innhold av næringsstoffer. Det finnes mange typer kunstgjødsel, som er beregnet på forskjellige typer planter. Noen typer er beregnet på å brukes regelmessig, andre slipper ut næringen sakte over lang tid. Om det er vanskelig å velge, anbefaler jeg å spørre i en blomsterbutikk eller hagesenter. Det er viktig at gjødselen ikke blir blandet ut for sterkt!

Kompost er enkelt og morsomt å lage selv. Jeg er ingen ekspert på dette, men det finnes mange bøker og nettsider med god informasjon om kompost. Innekompostering (bokashi) har blitt populært i det siste. Væsken fra dette er svært konsentrert gjødsel som må blandes godt ut før bruk, det er faktisk snakk om "1 kork pr liter vann" akkurat som kommersiell gjødsel.

Forskjellige planter har forskjellig næringsbehov:

  • Jo fortere planten vokser, jo mer næring vil den vanligvis trenge. 
  • Planter som hele tiden klippes ned eller høstes fra, vil også trenge mer næring enn en som får vokse i fred. 
  • En plante i en liten potte vil trenge mye mer næring (og vann!) enn en plante som står rett i jorda. Mikronæring blir viktigere i jord som ikke har kontakt med bakken.
  • De aller fleste potteplanter trenger lite gjødsel om vinteren, fordi de vokser saktere da. 
  • Orkideer trenger spesialgjødsel. Vanlig gjødsel blir for sterkt.

Kommentarer

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger