Tagetes

Tagetes Latinsk navn : Tagetes sp. T. erecta, T.patula og T..tenuifolia er de mest vanlige i handelen,  Andre navn : Fløyelsblomst Familie : Kurvplantefamilien Opprinnelse : Amerika …

Tagetes


Latinsk navn: Tagetes sp. T. erecta, T.patula og T..tenuifolia er de mest vanlige i handelen, 

Andre navn: Fløyelsblomst

Familie: Kurvplantefamilien

Opprinnelse: Amerika

Hardførhet: Ettårig

Utseende: Oransje, gule eller mørkerøde blomster, flikete blader med sterk lukt


Plassering: 

Ute i sola. Tagetes er glade i sol og varme. De trives både i potter og i bed, men jorda må være godt drenert. Det er svært viktig at de ikke blir plantet ut så tidlig at det er fare for frost.

Vann og gjødsel:

Tagetes tåler å tørke litt, de tar heller skade av å være for våte. Blomstene kan råtne om de blir vannet oppi blomsten, det gjelder spesielt de storblomstrete sortene.

De krever ikke mye næring, i vanlig god blomsterjord er det ofte ikke nødvendig med ekstra gjødsel. Gjødsel med for mye nitrogen gjør det vanskeligere for planten å utvikle knopper!

Spesielle krav:

Det er greit å plukke av visne blomster regelmessig. Småplanter bør herdes før de plantes ut ved å sette dem ut om dagen og inne om natta i noen dager.

Formering:

Vanligvis med frø. De spirer fort inne og ute, men med den korte vekstsesongen vi har i Norge anbefales det vanligvis å så dem inne.

Sesong:

Sommer, tåler ikke frost

Diverse:

Noen arter av tagetes blir brukt som krydderurter. Kronbladene kan brukes som fargetilsetning i mat, men noen typer smaker alt for sterkt til å brukes i mat.

Mange insekter liker ikke lukta av tagetes, derfor kan det vært lurt å plante dem mellom f.eks. grønnsaker for å holde lus borte.

Kommentarer

 1. Må stadig knipe av tørre knopper , hvorfor det . blomstene har rikelig med sol

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Er det knopper, eller er det brukte blomster? Tagetes må nok plukkes jevnlig. Om knoppene tørker inn kan det hende at det har blitt for varmt eller for tørt. Er jorda grunn? Har det kanskje vært vind?

   Det er mye vanligere at knopper råtner fordi de har vært for våte.

   Slett
 2. Hvem spiser tagetes bladene?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det er vanskelig å si uten å ha sett dem. Tagetes er vanligvis lite angrepet av insekter, men bladlus kan gå på dem om det er mye bladlus. Snegler derimot, bryr seg ikke om lukta og spiser tagetesblader...

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger