Gladiol

Gladiol Foto: Sugar-Sugar-Bee Latinsk navn : Gladiolus x hortulanus Familie : Sverdliljefamilien Opprinnelse : Afrika Hardførhet : Må overvintres frostfritt Utseende:  Høy løkblom…

Gladiol

Foto: Sugar-Sugar-Bee

Latinsk navn: Gladiolus x hortulanus

Familie: Sverdliljefamilien

Opprinnelse: Afrika

Hardførhet: Må overvintres frostfritt

Utseende: Høy løkblomst med blomster langs stammen, finnes i mange forskjellige farger


Plassering: 

Løkene plantes ute om våren, når det ikke lenger er fare for frost. Det er viktig at jorda er godt drenert. Gladioler blir høye, så de bør ikke stå utsatt for vind. Plantene blir sterkest i godt lys og tåler sol, så lenge de får nok vann.

Vann og gjødsel:

Løkene bør vannes godt med det samme de blir plantet, så jorda legger seg godt rundt dem. Løker som står i bed trenger lite vann, mens løker i potte bør vannes regelmessig. Det er viktig at de får tørke litt opp mellom hver vanning. Løken kan råtne i våt jord.

Løkgjødsel eller litt kompost i plantehullet er bra, men om løken er av god kvalitet vil det komme blomster også i ugjødslet jord. Skal løkene overvintres, bør de få gjødsel for å blomstre til neste år.

Spesielle krav:

Det er en god ide å binde opp gladioler, så de ikke legger seg over. Den øverste spissen på blomsterstanden kan knipes av så den ikke tar næring. Vanligvis er det en liten "knekk" i toppen. Knoppene over "knekken" kommer vanligvis ikke ut.

Løkene kan taes opp om høsten før frosten kommer og overvintres tørt og kjølig i kjelleren. Det beste er om bladene får visne ned av seg selv først, da går næringen tilbake i løken.

Formering:

Løkene setter etter hvert sideløker som kan overvintres. Det kan ta et par år før de er store nok til å blomstre.

Sesong:

Sensommer

Diverse:

Gladioler er gode snittblomster, som stelles omtrent som tulipaner.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger