Praktspragle

Praktspragle Foto: SlImCoGnIt0 Latinsk navn : Plectranthus scutellarioides, tidligere Coleus blumei Andre navn: Spragle, coleus, bygutt, palettblad Familie : Leppeblomstfamilien O…

Praktspragle

Praktspragle, Coleus blumei
Foto: SlImCoGnIt0

Latinsk navn: Plectranthus scutellarioides, tidligere Coleus blumei

Andre navn: Spragle, coleus, bygutt, palettblad

Familie: Leppeblomstfamilien

Opprinnelse: Asia og Australia

Hardførhet: Vanligvis ettårig, kan leve i flere år om den klippes ned. Tåler ikke frost.

Utseende: Spraglete blader i rødt, hvitt, lilla, gult, grønt eller svart. Finnes i mange forskjellige farger og mønstre. Kan få lyseblå blomster over bladene.


Plassering: 

Lyst, men ikke i sterkt sollys. Godt lys er nødvendig for å utvikle fargene i bladene. For sterk varme kan også gå utover fargene. Tåler trekk og en kjølig plassering, men ikke direkte frost. Praktspragler kan stå ute om sommeren, men ikke rett i sola.

Vann og gjødsel:

Bør tørke lett ut, men denne planten kan drikke mye vann. Det greieste er å vanne fra bunnen når potta kjennes lett ut.

Vanlig blomstergjødsel i svak blanding passer godt til praktspragle. Siden den trenger såpass mye vann, blir det for sterkt om det er gjødsel i hver vanning. Spesialgjødsel for grønne planter passer også godt og kan kanskje få planten til å sette mindre blomsterknopper.

Spesielle krav:

Blomstene bør knipes av så de ikke tar næringen fra bladene. Planten tåler godt å klippes ned, og blir tettere i formen om toppen klippes av innimellom.

Formering:

Formeres lett med stiklinger. Stiklingene roter seg lett i vann.

Sesong:

Here året. Kan stå ute når det ikke er frost.

Diverse:

Praktspragle hører til samme familien som mynte, oregano og salvie, og har en svak krydderduft. En slektning av den blir dyrket som mat i Etiopia, men praktspragle er ikke spiselig.

Det går an å ta frø av praktspragler, men frøplantene vil få andre farger enn morplanten.

Kommentarer

  1. Har hatt praktspragle (den m grønne kanter som blir burgunder i sola) stående ute i full sol fra 10-18 i hele sommer. Stor potte mye vanning. Ble kjempestor og vakker. Den lysegrønne og hvite likte ikke det, men ble diger stående i skygge og nordvendt. Har tatt begge inn. Den burgunderrøde har skiftet farge tilbake til grønn og rosa, mens den lysegrønne har hatt full blomstring som er avsluttet nå. Ser ut som de koser seg begge to.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, dette stemmer med mine erfaringer også. Mine står nå og blomstrer i soveromsvinduet, men jeg passer på å knipe før de begynner å sette frø så ikke næringen går til frøene.
      Den burgunder med grønne kanter fikk jo knall blå blomster! Jeg kommer til å klippe av toppen på en nå og en til våren for å se hva som gir finest vekst. :)

      Slett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett
  3. Har en coleus som er høy og tynn. Har knepet av toppene, så den begynner å bli tettere på toppen, men det kommer ikke noen blader lengre ned. Skulle gjerne hatt en lavere plante, men har ikke turt å knipe av «stammen» når det ikke er blader lengre ned.
    Har du noen tips til hvordan jeg kan løse dette? Må jeg ta stikling og begynne på nytt? :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Det skal gå bare bra å klippe ned så mye om rota ellers har det bra. Det må stå igjen såpass mange noder på stammen at det er nok steder for de nye skuddene å komme ut.

      En jeg har vil nok få den samme behandlingen veldig snart. Jeg ville ha satt toppene i vann, slik at stiklingene blir en "backup".

      Slett
  4. Hei, jeg har store fine praktspragler men de har fått et hvitt pulver belegg på stilkene ikke på bladene. Hva kan dette være ? Nina

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Det kan være sopp, men det kan også være ullus. Er det jevnt fordelt, eller sitter det i klumper?

      Slett
  5. Det er ikke ullus tror jeg , ser ingen små skjell noe sted. Når jeg kommer borti stilkene drysser det hvitt

    SvarSlett
    Svar
    1. Da spørs det om det ikke er sopp. I de siste årene har det spredd seg en soppsykdom som heter Peronospora, på planter i leppeblomstfamilien. Jeg har lite erfaring selv med dette, men det burde hjelpe å sprøyte mot sopp. Atamon fra matbutikker er en billig og lett tilgjengelig soppdreper, ellers finnes det jo midler mot meldugg og gråskimmel som bør ta dette.

      Det kan hende at det er skadedyr på planten. Avføringen til f.eks. bladlus er klissete, og der det faller kommer det soppvekst. Jeg ville ha sjekket nøye.

      Varme, høy luftfuktighet og dårlig luftsirkulasjon gir gode forhold for sopp.

      Slett
  6. Det er jevnt fordelt, ser ut som mel.

    SvarSlett
  7. Liker Coleus å dusje? Eller sprayes med vann?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Jeg dusjer ikke mine fordi det virker som de får litt lett prikker på bladene av dråpene. Da vil jeg heller anbefale å holde planten unna ting som tørker ut lufta, f.eks. varmepumper, oppvarming og lufteanlegg. :)

      Slett
  8. Hei har fått kålmark på praktspragle.

    SvarSlett
    Svar
    1. Usj da. De er heldigvis ikke så vriene å bli kvitt. Har du hageslange som du kan spyle med, eller går det an å spyle under springen? Jeg sprøyta med grønnsåpevann da det kom kålmøll(!) på mine. Bladene ble prikkete av det, men plantene overlevde.

      Slett
  9. Kjøpte nettopp en praktspragle på interflora. Etter en uke oppdager jeg mark. Gjenomsiktig med svart hode. Og senere spindelvev-teppe over jorda. Har dette sammenheng? Hva er dette for noe?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Dette har jeg sett før, i planter rett fra drivhus. Jeg vet ikke hva slags insekt det er snakk om. Dessverre var det også rotråte på de plantene, så de gikk i søpla før jeg fant ut av det. :(

      Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger