Praktspragle

Praktspragle Foto: SlImCoGnIt0 Latinsk navn : Plectranthus scutellarioides, tidligere Coleus blumei Andre navn: Spragle, coleus, bygutt, palettblad Familie : Leppeblomstfamilien O…

Praktspragle

Praktspragle, Coleus blumei
Foto: SlImCoGnIt0

Latinsk navn: Plectranthus scutellarioides, tidligere Coleus blumei

Andre navn: Spragle, coleus, bygutt, palettblad

Familie: Leppeblomstfamilien

Opprinnelse: Asia og Australia

Hardførhet: Vanligvis ettårig, kan leve i flere år om den klippes ned. Tåler ikke frost.

Utseende: Spraglete blader i rødt, hvitt, lilla, gult, grønt eller svart. Finnes i mange forskjellige farger og mønstre. Kan få lyseblå blomster over bladene.


Plassering: 

Lyst, men ikke i sterkt sollys. Godt lys er nødvendig for å utvikle fargene i bladene. For sterk varme kan også gå utover fargene. Tåler trekk og en kjølig plassering, men ikke direkte frost. Praktspragler kan stå ute om sommeren, men ikke rett i sola.

Vann og gjødsel:

Bør tørke lett ut, men denne planten kan drikke mye vann. Det greieste er å vanne fra bunnen når potta kjennes lett ut.

Vanlig blomstergjødsel i svak blanding passer godt til praktspragle. Siden den trenger såpass mye vann, blir det for sterkt om det er gjødsel i hver vanning. Spesialgjødsel for grønne planter passer også godt og kan kanskje få planten til å sette mindre blomsterknopper.

Spesielle krav:

Blomstene bør knipes av så de ikke tar næringen fra bladene. Planten tåler godt å klippes ned, og blir tettere i formen om toppen klippes av innimellom.

Formering:

Formeres lett med stiklinger. Stiklingene roter seg lett i vann.

Sesong:

Here året. Kan stå ute når det ikke er frost.

Diverse:

Praktspragle hører til samme familien som mynte, oregano og salvie, og har en svak krydderduft. En slektning av den blir dyrket som mat i Etiopia, men praktspragle er ikke spiselig.

Det går an å ta frø av praktspragler, men frøplantene vil få andre farger enn morplanten.

Kommentarer

 1. Har hatt praktspragle (den m grønne kanter som blir burgunder i sola) stående ute i full sol fra 10-18 i hele sommer. Stor potte mye vanning. Ble kjempestor og vakker. Den lysegrønne og hvite likte ikke det, men ble diger stående i skygge og nordvendt. Har tatt begge inn. Den burgunderrøde har skiftet farge tilbake til grønn og rosa, mens den lysegrønne har hatt full blomstring som er avsluttet nå. Ser ut som de koser seg begge to.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, dette stemmer med mine erfaringer også. Mine står nå og blomstrer i soveromsvinduet, men jeg passer på å knipe før de begynner å sette frø så ikke næringen går til frøene.
   Den burgunder med grønne kanter fikk jo knall blå blomster! Jeg kommer til å klippe av toppen på en nå og en til våren for å se hva som gir finest vekst. :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger