Røde av kulde?

Vi har hatt den kaldeste juni noensinne (Jeg lurer på om jeg ikke har skrevet akkurat det de tre siste årene!) med temperaturer på 9-10 grader om dagen og 4-5 grader om natta. Alt har vokst sakte, me…
Vi har hatt den kaldeste juni noensinne (Jeg lurer på om jeg ikke har skrevet akkurat det de tre siste årene!) med temperaturer på 9-10 grader om dagen og 4-5 grader om natta. Alt har vokst sakte, men jeg har vært sta og insistert på å ha blomster ute siden mai.

Samtidig som det har vært kjølig, har vi hatt midnattsol. Jeg vet ikke om det er det ene eller det andre som er grunnen, men i år har uvanlig mange blomster ute skiftet farge. Det er vanlig at ildtopper skifter farge etter lyset og hortensia etter jordkvaliteten, men i år har nesten alt skiftet farge etter å blitt satt ut i hagen her.Begge disse var opprinnelig gule Bidens. Den som har blitt helt rød, hadde en rød flekk i midten. Den andre var helt gul. Dette var noe av det aller første jeg satte ut, for at de vårtrøtte humlene skulle få noe å spise.Hortensiaen var blålilla da den kom i hus i mai. Nå har denne vært veldig sterk og holdbar til hortensia å være. Den har overlevd nattetemperaturer ned mot to grader uten å ta skade, fordi jeg har vært for sløv til å ta den inn. Den kommer med nye skudd og knopper, men alt er rosa nå.

Rosen kom med guloransje blomster og knopper. Jeg vet ikke sortsnavnet, den ble kjøpt som potterose. Det første settet med knopper råtnet bort i regnet. Nå som den har kommet tilbake er den knall rosa. Nydelig rose, men hadde jeg visst at den kom til å bli rosa, ville jeg ikke plantet den mellom en rosa stjerneskjerm og en rosa nellik.


Denne ildtoppen kjøpte jeg til påske. Da var den helt gul, med spesielt store, fylte blomster som jeg ikke klarte å stå imot. I mai ble den satt ut. Nå blomstrer den på nytt, i oransje og rødt.

Nå lurer jeg veldig på om det er kulden, lyset, eller en kombinasjon av de to som får så mange forskjellige blomster til å skifte farge mot rødt. Jeg ser også at ingen stauder har skiftet farge, bare potteplanter som har stått inne før jeg kjøpte dem. Kanskje er det den brå overgangen som har skylda?

Kommentarer

 1. Jeg vil nok tro at det er en kombinasjon av de to tingene, for på høsten med lavere temperatur skifter f.eks. blodbeger til nesten lilka blader. Jeg må si at jeg føler med dere i nord, og det må være helt fryktelig å lese om evig sol og 30 grader her i sør. Men også her sliter vi, for vi får ikke regn. Alt som lever ute i naturen av vintergrønne trær får store skader, avlingene tørker inn og dyr må nødslaktes. Det er akkurat som været har hengt seg opp. Ingen mellomting på noe.
  29 grader i skyggen her, og jeg får kun gjort en ting, nemlig å vanne. Jeg skulle gjerne ha byttet med deg én uke ;)
  Dere burde få sydenreiser på blå resept!
  Trøsteklem

  SvarSlett
  Svar
  1. Skogen har tatt stor skade her også, fordi det var så hard frost så seint på våren. Til og med vill, norsk furu har tatt skade, og det sier litt om hvor uvanlige forholdene har vært i år.

   Jeg er gravid i niende måned og plages ikke med været. Det hadde vært verre med 30 grader, tror jeg! Det som irriterer litt er at mens gartneriene hadde sommerblomster til salgs, var det for kaldt til å plante ut. Nå som det er varmt nok, er alt utsolgt. De aller fleste gartneriene ligger jo enten på Østlandet eller i Trøndelag.

   Fortsatt god sommer og håper det kommer litt vanning fra himmelen! :)

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger