Gynura

Gynura Foto: Jerzy Opiola Andre navn: Fløyelsplante Latinsk navn : Gynura aurantiaca   Familie : Kurvplantefamilien Opprinnelse : Asia Hardførhet : Romtemperatur Utseende:  Lilla, hårete …


Gynura


Gynura
Foto: Jerzy Opiola

Andre navn: Fløyelsplante

Latinsk navn: Gynura aurantiaca
 

Familie: Kurvplantefamilien

Opprinnelse: Asia

Hardførhet: Romtemperatur

Utseende: Lilla, hårete blader. Lillafargen kommer fra hårene. Noen sorter henger, andre har buskaktig vekst

Plassering:

Lyst og lunt. Godt lys gjør fargen sterkere, men denne planten trenger ikke å stå i vinduet for å overleve. 

Gynura liker ikke å pottes om. Det anbefales å plante stiklingene i den samme potta som den skal stå i som voksen.

Vann og gjødsel:

Det er viktig at jorda ikke står våt over lang tid, fordi røttene kan råtne. Det er best å vanne fra bunnen med lunkent vann når potta kjennes lett ut. Tørker planten for mye ut, blir den slapp og kan få tørre kanter på bladene når den tar seg opp igjen. 

Gynura trenger mye næring og kan godt få gjødsel hele året. Særlig om våren og sommeren er behovet stort, og da bør den få den høyeste doseringen på pakken. Alle typer gjødsel for potteplanter kan brukes. 

Spesielle krav:

Gynura bør fornyes med stiklinger etter to-tre år for å bevare fargen. Stiklingene roter seg lett i vann. Planten tåler godt å klippes ned. Dukker det opp blomsterknopper, anbefaler de fleste å knipe dem bort, fordi blomstene lukter sterkt.

De hårete bladene på Gynura tåler ikke dusjing.

Formering:

Formeres lett med stiklinger. De roter seg lett i vann, dette går fortest på våren og sommeren. 

Sesong:

Hele året. Fargen kan bli svakere i den mørke årstiden.

Diverse:

Gynura aurantiaca, som er den vanlige potteplanten, er ikke giftig. Slektningen G. procumbens er spiselig, men ikke vanlig i Norge. 


Kommentarer

 1. Jeg pottet om min Gynura før jeg leste om den 😕
  Er det noe jeg kan gjøre for at den ikke skal gå dukken? Foreløpig ser det ikke ut til at den har tatt særlig skade.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Sannsynligvis går det bra, men i verste fall ville jeg ha tatt en stikling og satt den i vann :) Pass på at den jorda som det enda ikke er røtter i ikke får bli for fuktig. Det er gjerne der skaden kommer fra.

   Slett
 2. Hei! Jeg ser at stikkingene skal ha ei voksen potte, men hvordan holde jorda fuktig uten at den blir våt, viss ikke røttene når helt ned? Bare dusje jorda på toppen? Når det ned til røttene?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det tar nok ikke lang tid før røttene når ned i bunnen. Ca. tre uker tenker jeg. På denne typen plante er ei "voksen" potte 12-13 cm. Om potta er godt nok drenert med huller i bunnen, går det bare bra å vanne fra bunnen. Det aller meste av blomsterjord inneholder torv som trekker opp vannet fra bunnen. Om stiklingene dine har fått rote seg i vann først, går det nok enda fortere! :)

   Slett
 3. Hei! Jeg har kjøpt en stikling av denne, og leste ikke dette før jeg behandlet den på samme måte som alle andre stillingene. Så jeg sprayet den med vann. Nå henger den forferdelig med bladene. Kan den overleve???

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Bladene som har blitt våte kan få brune flekker og etter hvert falle av, men det vokser ut nye.

   At bladene *henger* har sannsynligvis en annen grunn. Det kan være overgangen fra vannrøtter til jordrøtter som er litt hard, om du nettopp har plantet den. Dette er helt normalt, og i mellomtiden er det lurt å holde fuktigheten litt oppe i både jorda og lufta uten at det blir vått.

   Slett
 4. Jeg tar stiklinger fra ` morblomsten`, de vokser villig vekk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er så greie å ta stiklinger av :)

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger