Solsikke

Solsikke Latinsk navn : Helianthus annuus Familie : Kurvplantefamilien Opprinnelse : Amerika, spredd over hele verden Hardførhet : Ettårig Utseende: Høy, grov plante med stor gul eller r…
Gul solsikke som snittblomst, fullt utsprunget

Solsikke


Latinsk navn: Helianthus annuus

Familie: Kurvplantefamilien

Opprinnelse: Amerika, spredd over hele verden

Hardførhet: Ettårig

Utseende: Høy, grov plante med stor gul eller rød blomst. Moderne sorter kan være lavere og ha flere blomster på stammen

Plassering:

Så lyst som mulig, gjerne i full sol. Jo mer sol en solsikke får, jo tidligere blomstrer den. Om den ikke får nok sol, kan frosten komme før blomsten rekker å komme ut. Planten blir høy, opptil tre meter for noen sorter, så det er viktig at den ikke blir plantet der vinden tar hardt. 

Vann og gjødsel:

Solsikker trenger mye vann og næring. 

Det er vanlig her omkring å å plante solsikker helt inntil veggen så de skal få ly og nok sol, her tørker også jorda fort ut siden regnet gjerne ikke slipper helt til. På en slik plassering er det viktig å vanne. 

Gjødsel er nødvendig for at blomsten skal bli riktig stor. Den vil blomstre uten gjødsel også, men den blir lavere og mindre.

Spesielle krav:

Høye planter bør støttes opp.

Småplantene bør herdes ved utplanting. Det vanligste er å sette plantene ute om dagen og inne om natta i noen dager. De første par dagene bør dette være i skyggen.

Formering:

Formeres med frø som såes inne eller ute. 

I strøk med kort sommer anbefales det å så inne, så vekstsesongen blir lang nok til at blomsten får utvikle seg. Spirene trenger mye lys, de bør ikke såes før etter påske, og må stå enten i et lyst vindu eller under plantelys. Plantes ut etter 17.mai eller ellers når faren for frost er helt over.

Ute såes frøene seint på et solrikt sted, etter 17.mai. De vil ikke spire før jorda blir varm.

Sesong:

Sensommer-tidlig høst

Diverse:

Solsikkeknoppen og blomsten snur seg etter sola. Når blomsten har kommet helt ut, stivner den i stilken og blir som oftest stående vendt mot morgensola. 

Solsikker produserer mye nektar som er god mat for bier og humler. Ingen deler av planten er giftige. Frøene er spiselige, og mange fugler er svært glade i solsikkefrø. Enkle sorter med mørkt "øye" produserer mest nektar og frø. Fylte sorter (Teddy e.l.) produserer mindre.

Noen ganger kan solsikker spire fra frø som kommer fra fuglemat. Om disse plantene rekker å blomstre eller ikke, kommer an på plasseringen og hvordan sommeren er; solsikker vil ha et visst antall soltimer for å blomstre ordentlig.

Solsikker holder seg godt som snittblomst i vase. Bladene holder seg mindre godt, mange velger å fjerne bladene etter som de visner.

Kommentarer

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger