FFF: Liljen er tilbake

Jeg har jo skrevet noen ganger om hvordan gravearbeid har ødelagt ting i hagen i de siste par årene. Først gravde kommunen opp det meste for å legge ny vannledning, året etterpå kom et kabelselskap o…

Lilium monadelphum, steigenlilje
Jeg har jo skrevet noen ganger om hvordan gravearbeid har ødelagt ting i hagen i de siste par årene. Først gravde kommunen opp det meste for å legge ny vannledning, året etterpå kom et kabelselskap og grov opp for å legge fiber, og nå har de gått og tråkket rundt i bedene mine for å endelig koble oss på. Hardest gikk det utover Steigenliljene.

Det var ikke jeg som plantet disse liljene. Det var de som bodde her før, som eier huset og nå bor i den andre delen av det. De som bygde huset kom fra Steigen. Etter hvert har de spredd seg, krøpet rundt hjørnet, og slått seg ned rett under soveromsvinduet vårt med duften sin. For tre år siden ble alt gravd opp. I fjor ble det gravd opp på nytt, og all jorda som ble fjernet ble dumpet i komposten på min side. Det var nok jord til å fylle på i alt jeg måtte ønske av bed og potter i år. Jeg har forsynt meg godt (med god hjelp av en toåring som syns det er så spennende å grave i jorda).

Det kom noen underlige skudd opp av jordhaugen. Noen ble plukket av gutten, andre tråkket på, men etter ei stund gikk det opp for meg hva det var som hadde spirt. Løkene lå dypt i jordhaugen. Nå står de inntil veggen, der de burde være. Velkommen tilbake!


Kommentarer

 1. Så koselig at de kom tilbake igjen! Løker kan ligge lenge i jorden, og så dukke opp igjen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er tydelig. De spretter opp gjennom grusen på andre siden av huset også. Ha ei fin ny uke :)

   Slett
 2. Spennende med en stedegen lilje!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er spennende med disse gamle staudene! Jeg hadde ikke trodd at liljer kunne være så hardføre. Moderne hybrider varer bare et par år her.

   Slett
 3. Vilken vacker lilja tänker jag som ibland är lite kluven till liljorna med fläckar i kronbladen. Och en intensivt och vacker gul färg. Ett bevis på att växter vill leva :)

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, dette er virkelig en favorittfarge. Takk i like måte :)

   Slett
 4. Hei Tante Rose

  Det var da morsomt - Steigen liljen er jo internationalt omtalt - Kendt fra præstegården der.
  Jeg forstår at den også har frøformeret sig i flere generationer. Så den må vel opfattes som en Nordnorsk selektion af Lilium monadelphum:)

  Ha en dejlig søndag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, det er virkelig interessant! Liljene her kom fra Steigen på 70-tallet. Takk i like måte!

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger