Når det blir mørkt

Den første versjonen av dette innlegget ble publisert i desember 2016.  Det er snart desember, og her oppe i nord er det mørketid. Her i huset kommer ikke sola til i det hele tatt etter den første uk…

Den første versjonen av dette innlegget ble publisert i desember 2016. 

Vinterlys og nakne trær i november


Det er snart desember, og her oppe i nord er det mørketid. Her i huset kommer ikke sola til i det hele tatt etter den første uka i november. Vi har fremdeles litt dagslys, men det lyset som kommer til kan ikke sammenlignes med skikkelig sollys. Lyset må stå på hele tiden for at det skal gå an å gjøre ting som å lese og lage mat.

For plantene betyr lysmangel matmangel. Lys er like viktig for planter som luft er for oss, pleier jeg å si. Det er energien i lyset som gir plantene det de trenger for å vokse, puste, og drikke vann! Planter som ikke får nok lys, vil faktisk ikke klare å drikke nok vann. 

Om vi ikke tilpasser vanningen etter lyset, blir det lett liggende for mye vann i jorda. Det kan lett føre til rotråte, soppangrep, og angrep av hærmygg. Nå er det enda viktigere å løfte på potta og ikke vanne før den er lett.

Det er helt naturlig at planter ser litt stusseligere ut om vinteren. Ute i naturen feller løvtrær bladene, og stauder visner ned. Selv om årstidene ikke merkes like godt inne, gjør lysmangelen stor forskjell. Planter slutter gjerne å produsere nye skudd og blader. Blader faller av. Kommer det skudd, er de gjerne tynne og bleke. Flerårige planter som blomstrer, for eksempel fredsliljer, slutter å sette blomsterknopper og står grønne gjennom vinteren. Dette er helt normalt! Når sola kommer tilbake, skyter plantene fart igjen.

Et nesten snaut tre i silhuett mot rosa himmel

De grønne bladene til plantene er tilpasset dagslys. Blått og rødt lys blir brukt opp, grønt og gult lys blir sendt ut igjen, det er derfor bladene ser grønne ut. Lampelys er tilpasset menneskeøyne, og har derfor ikke så mye av det røde og blå som plantene trenger. Derfor vil ikke plantene få nok energi om vinteren når sola er borte. 

LED-lys har gjerne et kaldere lys, som er sunnere for planter. Det finnes også spesielt plantelys å få kjøpt. Noen typer er svært rosa, og egner seg nok best i en kjeller. Jeg har god erfaring med lysrør for planteakvarier. Lyset fra disse er kaldt, men ser mer naturlig ut.

Om vinteren har vi vanligvis også varme på inne. Når det er stor temperaturforskjell mellom ute og inne, blir luftfuktigheten mindre inne. Dette er fordi varm luft kan holde på mer fuktighet enn kald luft. Fuktigheten vil falle når lufta varmes opp. Varm, tørr luft rundt en plante som får for lite lys til å drikke vann er veldig dårlige nyheter for den. Bladene vil tørke inn, mens rota vil råtne.

Lufta er tørrest rett ved varmekilder som ovner og varmepumper. Planter med tynne blader som fort tørker ut bør ikke stå på slike steder. Kaktuser og sukkulenter tåler varme og tørr luft mye bedre.

Det er en ting vi kan gjøre for å berge plantene gjennom vinteren; Sett dem i vinduet! Er det ikke nok plass i vinduet, er det utrolig hvor stor forskjell en spot rettet mot planten kan gjøre.

Hold ut! Snart er sola tilbake!

Kommentarer

  1. Hei!
    Lenge siden sist ja :)
    Hyggelig å høre fra deg. Ja, mørketiden som jeg kaller november påvirker plantene mye, ja. Bortsett fra lilla phalaenopsis som blomstrer på denne tiden her hvert år er det ikke mye futt i plantene nå. Du må skrive litt oftere på bloggen din:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Takk for sist :) Jeg har vært plaget med PC-en. Nå har jeg tatt ut skjermkortet og satt den sammen sånn at grafikken går rett ut av hovedkortet, så har jeg iallfall en PC som virker til å skrive på.

      Den lilla Phalaenopsisen blomstrer trofast i november her også. I år har den selskap av en oransje som bare ikke slutter å blomstre.

      De eldre lokale her har et uttrykk som beskriver denne tiden godt: svarthøsten. Det er mye av den her, men jeg har alltid synes at det er noe avslappende med det dype mørket.

      Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger