Kortreist: Løk

Å dyrke sine egne grønnsaker er ikke så vanskelig som det kan se ut til ved første blikk. Det er mange grønnsaker som er lette å få til, og som ikke krever noe annet utstyr enn jord, frø, og litt ti…

 Å dyrke sine egne grønnsaker er ikke så vanskelig som det kan se ut til ved første blikk. Det er mange grønnsaker som er lette å få til, og som ikke krever noe annet utstyr enn jord, frø, og litt tid. En trenger ikke en gang å ha hage. En kasse med jord i, eller til og med ei stor potte, er nok. Å dyrke sine egen grønnsaker er morsomt både for voksne og barn!

Setteløk av gul kepaløk
Løk fra frø er ikke for nybegynnere, men setteløk er lett å få til over så å si here landet. Etter hvert har flere og flere hagesentere og blomsterbutikker begynt å selge dette, så løkdyrking har blitt tilgjengelig for alle. Sortene som er merket som økologiske er løksorter som er særlig motstandsdyktige mot sykdom og skadedyr, siden de er produsert uten sprøytemidler og er beregnet på slik økologisk dyrking. Gul og rød løk er like enkle. Sjalottløk tåler enda hardere klima og modnes i hele landet, men den er ikke like lett å få tak i.

Løk som såes vil vanligvis ikke bli helt moden før frosten kommer, og er best egnet som "vårløk". Slik løk høstes og spises etter behov. Det er svært viktig at jorda er helt fri for ugress om en skal så løk, det beste er å bruke en kasse med blomsterjord!

Rød og gul kepaløk og hvitløk i et knippe
Jorda trenger ikke å være spesielt dyp for å dyrke løk. Plantene har grunne røtter. Løkene settes i jorda med spissen opp, såpass dypt at spissen akkurat er i jordoverflaten. Hvor langt det skal være mellom dem er litt omdiskutert, men en håndsbredde gir god plass for å luke og gjødsle. Siden røttene er så grunne, er det den øverste jorda som må være luftig og næringsrik. Det kan lønne seg å ha på langtidsgjødsel. Purreløk trenger enda mer næring og vil helst ha kompost i jorda.

Løk i bakken trenger kanskje ikke å vannes i fuktig norsk sommerklima, men løk i kasser må vannes regelmessig. Blir det for tørt, modnes løken for tidlig og blir liten. Det er alltid en god ide å vanne godt med det samme det er plantet. 

Løk spirer ved 10 grader
Det vises godt når løken er ferdig. Plantene begynner å legge seg ned. Alt på planten kan spises, og det er ingenting i veien for å høste noen løker tidligere, de har bare kortere holdbarhet før løkskallet har utviklet seg. Vårløk er rett og slett unge løker som spises før de er modne!

Løk som skal oppbevares, må tørkes for å utvikle skikkelig løkskall. Den tradisjonelle måten å gjøre dette på er å henge dem opp på veggen i varmen. Et par uker rundt 20 grader er nok til at skallet og "halsen" tørker. Etter det holder den seg best rundt 0 grader. Temperaturer rundt 10 grader vil faktisk få løken til å begynne å spire. 

Denne artikkelen hos Agropub går i dybden om løkdyrking. Den er ment for profesjonelt landbruk og er den mest omfattende og lærerike artikkelen jeg har funnet om løk.





Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger