Kortreist: Tomat
Å dyrke sine egne grønnsaker er ikke så vanskelig som det kan se ut til ved første blikk. Det er mange grønnsaker som er lette å få til, og som ikke krever noe annet utstyr enn jord, frø, og litt tid. En trenger ikke en gang å ha hage. En kasse med jord i, eller til og med ei stor potte, er nok. Å dyrke sine egen grønnsaker er morsomt både for voksne og barn!
Foto: Dan Gold |
Det fins to hovedtyper av tomatplanter: De klassiske, som vokser rett opp og trenger støtte og kniping, og busktomater som er mer kompakte og ikke må knipes. Busktomater er ofte anbefalt for nybegynnere, siden de trenger mindre stell. De tomatplantene som selges ferdige i hagesenter og blomsterbutikker hører vanligvis til denne gruppen.
Om tomatsorten er merket med "indeterminate", "heirloom" eller en høyde på mer enn 80 cm, bør sideskudd knipes av. Sorter som er merket "determinate", "busk", "ampel" eller en høyde på 80 cm eller mindre må ikke knipes. Her kommer tomatene på sideskuddene!
Tomatfrø vil stå varmt mens de spirer. Romtemperatur går bra, men her går det faktisk an å bruke en varm vinduskarm der det blir over 25 grader. De trenger ingen spesiell såjord, det er tvert imot anbefalt å så rett i næringsrik blomsterjord siden tomater er så næringskrevende. Frøene såes grunt, med god avstand mellom hvert frø.
Når frøene har spirt, er det viktig at de står så lyst som mulig. Godt lys og ikke for sterk varme er viktig for å få sterke planter. Her passer det best med en vinduskarm uten oppvarming under. (Ikke sørvendt) Noen sår tomatfrø tidlig på våren, men etter min erfaring blir plantene mindre strantete om jeg venter til rundt påske.
De små plantene er klare for ompotting når de har ett eller to par med ordentlige blader. Det lønner seg å potte om litt dypere enn de sto i såpotta, fordi tomatplanter har anlegg til å danne røtter fra hvor som helst på stammen. Røttene blir sterkere, og plantene mer stabile, om de plantes dypt. Det går an å plante direkte i den store tomatpotta om det er varmt nok, eller i ei litt mindre potte for så å potte om når røttene fyller denne potta. Jeg foretrekker den sistnevnte metoden, fordi det er lettere å passe på vanningen i ei mindre potte. Dessuten kan planten igjen plantes litt dypere, så den får enda mer røtter.Tomater er svært næringskrevende. Potta må være stor og dyp, omtrent som ei vaskebøtte om det ikke er snakk om de aller minste busktomatene (Tiny Tim o.l.) Potta må ha hull i bunnen for drenering. Det lønner seg å blande inn kompost i jorda, og å gjødsle regelmessig etter at planten har fylt potta med røtter. Flytende næring er hurtigvirkende, og tomatplanter liker det. Jorda må inneholde kalk. Blomsterjord for potteplanter er vanligvis kalket. Ellers må det brukes kalktilskudd, for eksempel eggeskall eller skjellsand.
Enkelte typer flytende, organisk næring som er produsert før 2021 kan inneholde rester av et plantevernmiddel som er giftig for tomatplanter. Det er spesielt "avfall fra sukkerproduksjon" som er synderen. Ikke bruk denne næringen på tomat!
Tomatplanter tåler ikke frost. De må ikke settes ut før det er minst 15 grader om dagen og 8 grader om natta. Blir det kaldere, må de skjermes. Det er viktig å herde tomatplanter før de får ut. Det gjøres ved å sette dem ut når været er varmt, i le for sterk vind og regn, og flytte dem inn om natta og om været blir hardt. Etter ei ukes tid vil bladene bli mørkere grønne. Da kan de flytte ut i solveggen eller drivhuset.
Siden tomatplanter vokser fort og setter mye frukt, trenger de mye vann. Flere tomatgartnere anbefaler å vanne på formiddagen. Våt jord om natta gjør visstnok at plantene tåler nattekulda dårligere.
Blomstene på tomatplantene må bestøves. Dette skjer av seg selv om de står ute. I drivhus lønner det seg å la luker og dører stå åpne på dagtid mens plantene modnes, for å slippe inn pollinerende insekter. Mens blomstringen pågår må plantene ikke sprøytes! Bladlus kan bli et problem på tomatplanter. Det enkleste er å spyle dem av med vann, eventuelt grønnsåpevann om det er mye.
Selvdyrkete tomater smaker så annerledes og så mye bedre enn butikktomater at det nesten er snakk om to forskjellige grønnsaker. Når tomatene får modne på planten, blir de mye søtere og mer smakfulle. Jeg liker å bruke slike tomater rå, på smørbrød og i salater, eller rett og slett som snacks.
Kommentarer
Legg inn en kommentar