Inne og ute: Inne

Det har skjedd så mye at innlegget ville blitt alt for langt om jeg skulle tatt med alt på en gang. Derfor lager jeg en innedel og en utedel. Sånn så plantevinduet ut i februar i år. Sola hadde akku…

 Det har skjedd så mye at innlegget ville blitt alt for langt om jeg skulle tatt med alt på en gang. Derfor lager jeg en innedel og en utedel.


Utsnitt av stue med et stort vindu og flere grønne planter

Sånn så plantevinduet ut i februar i år. Sola hadde akkurat kommet tilbake. Monsteraen midt på bildet passet jeg på for et familiemedlem. Jeg kjøpte den for henne her i byen, men det var alt for kaldt til å frakte den hjem til dem. 

Mose er surret rundt stammen på en Monstera

Som takk for hjelpen fikk jeg ta en stikling. Dette har blitt den foretrukne måten å ta stiklinger av Monstera og Philodendron på. En node surres inn i mose, så i plastfolie. Jeg legger igjen et lite hull i folien, som jeg dusjer gjennom regelmessig. Slik roter dem seg fort. Når jeg ser rota gjennom plasten, kutter jeg, og planter. Mosen får bli med ned i jorda. Slik får stiklingen minimalt med stress i begynnelsen.

En liten plante av Monstera variegata med anlegg til nytt blad

I dag ser den sånn ut. Endelig kommer det et nytt blad. Morplanten har flyttet inn i det nye hjemmet sitt. Der har de korallrøde vegger, og den ble praktfull der! Jeg skjønner godt at hun har ønsket seg en sånn Monstera lenge da jeg så hvor fin den ble på plassen sin. 

Stuevindu med flere blomsterbord og blomsterkasser. Vinduskarmene er fulle av planter

Dette er plantevinduet nå i mai. Jeg har fått kommentarer om at det begynner å bli jungel. Den grønne kassen fikk jeg gratis på Finn. På mosestokken har jeg bundet opp en Philodendron verrucosum, en Monstera siltepecana og en Epipremnum pinnatum blue form. Episciaen på gulvet fikk jeg av en annen orkidesamler som fornyer plantene sine hvert år på denne tiden. Om du leser dette, vet jeg at den vil henge. Jeg har bare ikke fått opp potta enda. :)

En nyutsprunget Zygopetalum blant andre orkideer

Denne Zygopetalumen blomstrer årvisst, men den har aldri hatt flere knopper enn i år. Den er en duftende orkide som er mye enklere å få til enn den ser ut! Dessverre har jeg mistet en Phragmipedium og en Miltonia nå i vår. Mest sannsynlig ble det for kaldt under transport.

Stromanthe sanguinea 'Tricolor' i potte

"Jeg skal aldri mer ha Calathea". Dette er en Stromanthe. I dag har jeg hatt den i to måneder. Den hører til Maranta-familien, akkurat som Calathea, og de selges vanligvis i samme miks. Utrolig nok har den stortrives, selv om luftfuktigheten på det verste var nede i 16 prosent før jeg fikk tak i en luftfukter. 

Vinduskarm full av planter

Kjøkkenvinduet er også fullt av planter. Dette vinduet er sørvendt, så her blir det VARMT. I går priklet jeg tomatplanter. Det ble 10 planter av 10 frø. Det meste som blir plassert her, er enden på vei ut på terrassen, eller på vei inn i stua. Den gule blomsten til høyre er det guttungen som har sådd. Jeg tror det må være et sennepsfrø? Ellers er det kløver i de to pottene hans, og en klatreplante jeg ikke kjenner til. Det ligner på en vikke av noe slag.

Liten Philodendron i oransje hønepotte

Sønnen min hadde ønsket seg en Philodendron Pink Princess lenge. Da jeg endelig fikk tak i en liten baby, var han snar til å finne potte til den. Den skulle stå i høna! Nå står den på gutterommet, mellom ildtopper og såpotter med tilfeldige frø. Vasen fant jeg på en bruktbutikk. Gutten stakk av med den med en gang. Den ville han ha roser i!

Det er mye, mye mer å skrive om. Jeg har vært opptatt på terrassen også. Mai er en så travel tid, at det gjelder å ta seg til til å puste litt- og skrive. 


Kommentarer

 1. Så flott det ble i vinduet ditt. Artig høne :)
  Det er spennende med din monstera avlegger. De store plantene er så fine, men utrolig dyre.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg husker ikke helt hvor høna kom fra, lurer på om det var noe pappaen til gutten fant på finn for mange år siden. Det var han som kom over blomsterkassen også. I "pappahuset" står det en grønn også :)

   Ja, de er dyre. Denne kostet tre tusen. Da jeg så hvor den skulle stå, forsto jeg det bedre, det ble som et møbel. Spesielt når sola skinner gjennom den er den utrolig fin. Tetraspermaen kostet to tusen, men den fikk jeg i gave! Jeg ønsket meg "en grønnplante som kunne vokse seg stor"...

   Slett
  2. Var det ikke en monstera du passet for noen eller misforsto jeg? I den jungelen som har kommet av varigerte monstera har jeg falt av lasset. Thaikonstellasjon eller hva de heter alle sammeen... ; -)
   Jeg kjøpte en halv stor plante da disse kom. Den kostet bare 1500 kr den gangen, men den trives ikke her. Den lever så vidt det er, og så kjøpte jeg en avlegger på finn. Den lever så vidt den også. Hva heter de beste og sikreste navnesortene av disse? Jeg drømmer om en stor variegert monstera, men jeg får de ikke til å trives de jeg har.

   Slett
  3. Jo, jeg passet den hvite monsteraen for noen. Jeg la ut tre tusen og fikk igjen. :) Stiklingen fikk jeg som takk for bryet. Den jeg fikk i innflyttingsgave er helt grønn og nå omtrent tre meter lang...

   Thai skal vanligvis være ganske greie, spesielt siden de ikke kan gå over til å bli helt grønne. Men de vokser så sakte! Her har de variegerte trives best i enda sterkere lys enn de grønne, de har stått rett i et vestvindu. Ho som eier morplanten har satt den foran et sørvendt vindu, og den har kommet med tre nye blader etter at den ble flyttet. Det virker som om det er rikelig lys som er nøkkelen.

   Slett
 2. Hej!
  Du har så mycket fint, härliga välmående växter. En riktigt skojig kruka.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Alt vokser mye fortere her. Så stor forskjell det gjør med sørvendt vs nordvendt leilighet

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger