Inne og ute: Ute

I fjor høst flyttet jeg. Den gamle leiligheten hadde en hageflekk der jeg fikk styre fritt. Denne nye har felles hage, som er så godt etablert at jeg ikke har lyst til å foreslå noen endringer. Dessu…
Oregano, rosmarin, og timian plantet sammen i potte

I fjor høst flyttet jeg. Den gamle leiligheten hadde en hageflekk der jeg fikk styre fritt. Denne nye har felles hage, som er så godt etablert at jeg ikke har lyst til å foreslå noen endringer. Dessuten er terrassene til to av naboene så nær hagen at jeg ser på den som mest deres. Jeg er bare glad for at guttungen har ei flat plen å sparke ball på- der vi var før, var tomta så bratt at alt av leker endte opp nederst ved gjerdet.

Terrasse med hagemøbler og plantekasser

Jeg har derimot en flott takterrasse som er bare min. Dette er hagen min nå. Siden dette faktisk ligger over taket til en annen leilighet, må jeg bruke hodet når jeg innreder. Alt er plukket ut for å være så lett som mulig, uten å blåse bort. Vannet renner inn mellom plankene, og ned i takrenna. Derfor må jeg være nøye med drenering. Alle kassene har enten bein eller en kant under, leca i bunnen, og en form for rist eller duk mellom lecaen og jorda.

Plantekasse med jord. Løk og reddik spirer fra jorda

Jorda er også plukket ut for å være så lett som mulig, siden alt måtte bæres opp trappa til tredje etasje. Hovedvolumet er Leca Safe (grus laget av knust leca) og kokosjord fra Clas Ohlson. Det er blandet inn vermikulitt som jeg hadde liggende, siden vannet vil renne ganske rett igjennom denne jorda når det regner. Blomsterjord fra Mester Grønn er blandet inn så jorda skal få rett innhold av næring og bakterier. 

Ruccola spirer fra en plantekasse

Her har en liten gutt kost seg ordentlig med å sette løk og så spinat, reddik og ruccola. En tredje kasse har fått plass til vårløk, luftløk, settehvitløk, og diverse sorter salat. Jeg har en drøm om å være selvforsynt med salat denne sommeren. Løken blir nok spist av en fireåring. Han elsker løk. Ruccolaen har jeg fått beskjed om å lage pesto av.

Balkongkasse fylt med grus og jord

Disse kassene har fått et ekstra lag med grus på toppen. Her har jeg sådd "villblomster". Stemor og valmuer vokser etter min erfaring best mellom grus. Det er også sådd løvemunn, og diverse restefrø av sommerblomster. Jeg er spent på hva som kommer opp. Ideen er at det skal ligne en blomstereng eller blomstrende grøftekant. Her blir det spennende å se fra dag til dag hvordan det vokser!

Fire forskjellige typer stemor

Den siste kassen er fylt med stemor, både ferdigkjøpte og selvsådde. Det er sådd blomkarse og sukkererter som skal få klatre opp over blomstringen. Her oppe er så å si alt spiselig i år. Å så grønnsaker innimellom blomster er et triks jeg har brukt før når plassen har vært trang.

En stor lavendel og en stor hagenellik står i en pose

Disse har stått til herding i en håndfull dager. Nelliken skal mest sannsynlig på kirkegården. Lavendelen er sorten 'Hidcote' som har en helt fantastisk duft. Denne MÅ jeg ha hvert år. Vi er litt for langt nord til at den overvintrer, men den er såpass lett å få tak i at det er helt greit å kjøpe ny hver vår.

Jeg gleder meg skikkelig til å sitte her ute innimellom grønnsaker og blomster. Vi har allerede hatt et par dager som har vært varme nok til å spise middag ute. Og snart er det midnattsol!


Kommentarer

  1. Så flott at dere har en liten gressplen da, for å sparke ball er jo morsomt for en liten gutt. Det blir spennende å se dine kasser med grønnsaker og blomster senere. Ha en fin helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. (en måned senere) God helg til deg også! Nå virker PCen min igjen!

      Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger