Miltonia

Miltonia Foto: heyjudestock Latinsk navn : Miltonia sp. Andre navn : Stemorsorkide Familie : Orkidefamilien Opprinnelse : Brasil Utseende: Orkide med luftknoller og smale blader. …

Miltonia

Foto: heyjudestock

Latinsk navn: Miltonia sp.

Andre navn: Stemorsorkide

Familie: Orkidefamilien

Opprinnelse: Brasil

Utseende: Orkide med luftknoller og smale blader. Store blomster som kan minne om stemor

Mange arter og hybrider av Miltonia dyrkes, den mest vanlige er M.spectabilis og hybrider av den. Mye av det som selges som Miltonia er egentlig den nære slektningen Miltoniopsis. Den har bare ett blad opp fra hver knoll. For enkelhets skyld skiller jeg ikke mellom dem her.


Plassering: 

I romtemperatur, lyst, men ikke i sterkt direkte sollys. Miltonia stammer fra den tropiske skogen og kan bli svidd i sola. Som alle andre tropiske orkideer må den ikke stå kaldere enn 15 grader. Enkelte spesialsorter tåler lavere temperaturer, men ikke de vanlige hybridene. Tørr luft kan skade planten, derfor bør den ikke stå rett ved en ovn eller varmepumpe.

Miltonia er en skogorkide og må stå i spesiell orkidejord. Mer findelte blandinger er bra. Røttene på Miltonia vokser nedover, og trenger ikke luft rundt seg.

Vann og gjødsel:

En til to ganger i uka, avhengig av hvor varm og tørr lufta er. Den må få såpass med vann at all barken blir fuktig, men det må ikke stå igjen vann i potta. Miltonia går ikke i vinterdvale og må vannes regelmessig hele året. Krøllete blader er et typisk tegn på for lite vann eller for tørr luft.

Det er lett å overgjødsle orkideer med vanlig gjødsel, derfor anbefales spesiell orkidegjødsel. Miltonia er en av de mindre sære på dette. Den er ikke en surjordsplante og kan tåle litt kalk.

Spesielle krav:

For å få nye knopper, må den ha litt lavere temperatur om natta enn om dagen, men ikke under 15 grader. Planten kan gjerne dusjes med lunkent vann på bladene, men ikke på blomstene. Det er viktig at det ikke blir liggende igjen vann i overgangen mellom bladene og knollene. Dette kan råtne.

Formering:

Kan deles, men plantene blir sjeldent store nok til det i vårt klima. Miltonia setter ikke avleggere på blomsterstengelen.

Sesong:

Hele året, men den vokser fortere når det er varmt og lyst.

Diverse:

Miltonia hører til ei gruppe orkideer som veldig lett krysser seg. Derfor fins det et utall hybrider i handelen. Hybridene får ofte nye handelsnavn som ikke har noe å gjøre med hva de stammer fra, derfor kan det være veldig vanskelig å finne ut av hva en umerket sort egentlig er.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger