Hva er H-soner?

Norge er et langstrakt land, med et svært variert klima. På kysten i sør kan det gå en hel vinter nesten uten frost, mens det lengst oppe i nord i verste fall kan være -20 i flere måneder. Forskjelli…
Norge er et langstrakt land, med et svært variert klima. På kysten i sør kan det gå en hel vinter nesten uten frost, mens det lengst oppe i nord i verste fall kan være -20 i flere måneder. Forskjellige planter er tilpasset forskjellige klimatyper. Derfor er Norge (og våre nærmeste naboland) delt inn i åtte klimasoner. Det norske Hageselskapet har kart over sonene i Norge.
Blå valmuesøster er H8 og trives godt i nord

H-tallet sier noe om hvor hardfør en flerårig plante er. Stauder, busker og trær er vanligvis merket med et H-tall fra 1 til 8. H1 er minst hardfør, H8 er mest. En H8-plante vil vanligvis kunne overleve i alle de bebodde områdene i Norge.

Noen gartnerier legger også en bokstav til tallet. Bokstaven i betyr at planten foretrekker innlandsklima med varme somre og kalde vintre, mens bokstaven k betyr at planten foretrekker kystklima der forskjellen mellom årstidene er mindre.

Vindruer er H2 og passer best i
de varmere strøkene av landet
Da jeg vokste opp og leste hageblader og bøker, fantes ikke H1 i Norge. I de senere årene har klimaet vårt blitt mildere, og det går sikkert an å få til H1-planter på lune steder på sørkysten. I følge blant andre Impecta viser det seg at planter som tradisjonelt har for eksempel vært klassifisert som H3 kan overleve i H5, om de får vokse på et lunt sted som dekkes godt med snø på vinteren.

For å passe litt ekstra på en plante som er på grensen for hvor den kan klare seg, kan det være lurt å dekke den litt til på vinteren. Barfrost og kald vind er det som lettest tar knekken på selv hardføre planter. For busker og trær er det vanligvis vårsola som er fienden: når sola skinner på knoppene mens jorda fremdeles er frosset, blir de svidd.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger