Tulipan

Tulipan Latinsk navn : Tulipa x gesneriana Familie : Liljefamilien Opprinnelse : Asia, men spredd over hele verden Hardførhet : Varierende Utseende: Løkblomst med brede blader og s…

Tulipan

Tulipan i knopp

Latinsk navn: Tulipa x gesneriana

Familie: Liljefamilien

Opprinnelse: Asia, men spredd over hele verden

Hardførhet: Varierende

Utseende: Løkblomst med brede blader og store, voksaktige blomster i mange farger og former.

Plassering: 

Tulipaner i potte vil komme ut uansett hvor de står, men de varer lengst om de står litt kjølig. De kan gjerne settes kjølig om natta. Alle tulipansorter kan stå ute når det ikke er frost. De tåler ned til 0 grader.

Tulipanløker som plantes i jorda må stå i godt drenert jord, der det ikke samler seg vann om våren. De plantes ganske dypt, så de ikke fryser før de får rotet seg. Hullet bør være to-tre ganger så dypt som løken er stor.

Plantes tulipanløker i potter ute, bør det være plass til et like tykt jordlag over og på siden av løkene av samme grunn. Potta må ha hull i bunnen.

Vann og gjødsel:

Løkblomster må ikke få for mye vann, da løken kan råtne. Lite vann gir en kortere stilk, som ikke faller over så lett når blomsten kommer ut og blir tung. Tulipaner i potte inne kan få vann fra bunnen av når knoppene viser litt farge.

Inne har tulipaner så kort levetid at de ikke trenger gjødsel. Ute kan det gjerne legges litt løkgjødsel eller kompost i plantehullet.

Spesielle krav:

Etter blomstring må bladene få visne ned av seg selv om løken skal taes vare på til neste år. Det er fordi bladene samler næring til neste blomstring. Ikke alle tulipansorter er 100% vinterhardføre i hele landet.

Formering:

Løkene setter små sideløker som kan deles fra etter hvert.

Sesong:

Ute sein vår, inne desember-mai. Tulipanløker må ha en kuldeperiode for å spire. Hvor mye de trenger, varierer fra sort til sort. Pottetulipaner er alltid ferdig preparert.

Diverse:

Tulipaner er populære snittblomster. Se også Hvordan få en tulipanbukett til å holde seg

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger