Det vokser ville orkideer i Norge!

Orkidefamilien er verdens største plantefamilie. Det finnes nesten 30 000 forskjellige orkideer i verden, over 100 000 om vi regner med forskjellige krysninger og dyrkede sorter. De aller fleste komm…
Orkidefamilien er verdens største plantefamilie. Det finnes nesten 30 000 forskjellige orkideer i verden, over 100 000 om vi regner med forskjellige krysninger og dyrkede sorter. De aller fleste kommer fra tropiske strøk. Vi forbinder gjerne orkideer med akkurat det, tropevarme og eksotiske land. De orkideene som vanligvis blir brukt som potteplanter, er sorter som trives inne i ei varm stue. Disse er bare en bitte liten del av den store orkidefamilien. De finnes over hele verden, også i Norge.

Ville orkideer er faktisk ganske vanlige, iallfall en del av dem. Mange er så små at de er vanskelige å få øye på. Det hjelper ikke at de fleste av de minste orkideene har grønne eller hvite blomster. Den aller vanligste er rosa eller lilla. Blomsten på bildet til høyre heter flekkmarihånd, mens den på bildet under heter skogmarihånd. Navnet har de fått fordi rota kan minne om ei menneskehånd. De har mange slektninger som er veldig like, og de krysser seg, så det er vanskelig å se forskjell. I månedsskiftet juni/juli er de overalt her. Kanskje de fleste ikke tenker over at det er en orkide?

Mange ville orkideer i Norge er fredet. Det vil si at det ikke er lov å plukke eller skade dem. Enda flere er på rødlista, ikke nødvendigvis for at selve planten er så sjelden, men fordi orkideer er fullstendig avhengige av et bestemt voksested. Orkiderøtter henger sammen med sopptråder under jorda. Finnes ikke den rette soppen i jorda, kan ikke orkidefrø spire! Derfor er det ikke vits i å samle frø fra orkideer.

Noen arter har gjort seg så avhengige av sopp-partneren sin at de har helt sluttet å produsere bladgrønt. De vokser som knoller og skudd under jorda, og spretter ikke opp før det er på tide å blomstre. Sånne orkideer har ofte gule, brune eller hvite skudd og blomster. Fordi de kommer så plutselig og forsvinner like fort, har de blitt forbundet med de underjordiske.

Foto: Anne-Lise Herrem Furebotten

Orkideen på bildet til høyre her heter marisko, og er en av de mest kjente ville orkideene i Norge. Det kan nok være fristende å ta med seg en hjem, men vær så snill å ikke gjør det. Den er fredet. En plante som flyttes vil ikke overleve, fordi den er koblet sammen med en underjordisk sopp.

Jeg har lagt merke til at alle mariskoene innen et område blomstrer samtidig. Det er snakk om noen få dager!

Noen hagesenter selger orkideer for å plante i hagen. Det er vanligvis Cypripedium, slektninger av mariskoen. Slike planter er "oppdrettsvare" og helt greie å plante om.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger