Kan den stå inne?

Nå som det er sommer, og butikkene flyter over med sommerblomster av alle mulige typer og størrelser, er dette et spørsmål som dukker opp hele tiden: " Kan denne stå inne ?" I de delene av …
Nå som det er sommer, og butikkene flyter over med sommerblomster av alle mulige typer og størrelser, er dette et spørsmål som dukker opp hele tiden: "Kan denne stå inne?" I de delene av landet hvor det er varmt nå, kan iallfall det aller meste stå ute, og det er det alle butikkene annonserer med.
Petunia hører til ute i hagen

Det største problemet for en plante inne er lyset. Sommerblomster generelt er veldig glade i lys. De skal vokse fort, og produsere nye blomster gjennom hele sesongen. Det er lyset som gir dem energi til det. Jeg har lest et sted, jeg husker ikke hvor, at en meter fra vinduet er lysstyrken bare 10% av det den er i vinduskarmen. Derfor vil typiske sommerblomster som margeritter og petunia ikke trives i det hele tatt inne i stua.

En helt annen ting er de plantene som selges som uteplanter, men som før i tiden var vanlige å ha inne i stua. Husene var ikke så tette før, og vinduskarmene var mer trekkfulle. Pelargonium, fuchsia og hortensia er eksempler på dette. Disse plantene går helt fint å ha inne, om de får stå et sted der det er lyst nok og ikke blir for varmt. Et vindu, hvor det ikke er sol midt på dagen, er helt greit. En vinterhage eller lignende er bedre.

I den siste tiden har det blitt populært å bruke middelhavsplanter ute, for eksempel palmer, oliventrær og sitrus. Disse plantene tåler sterk varme, og kan godt stå inne, om de får nok lys! I stuevarmen vil disse plantene også trenge en del mer vann. Lavendel er et unntak, den krever så mye lys at den nok må stå ute for å i det hele tatt få knopper. Unntatt lavendel, vil alle disse plantene vil ha godt av å overvintre på et kjølig, frostfritt sted.

Mange urter går helt fint å ha inne i vinduskarmen. Basilikum vil nok trives best inne. Persille, mynte, gressløk, oregano og timian vil også kunne vokse i et lyst vindu om de får nok vann. Tomatplanter vil vanligvis trives minst like godt inne som ute. Som med alle de andre, er det lyset som er viktigst.

Disse kan stå inne (lyst, skjermet for den varmeste sola)Disse må stå ute


Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger