Det en ikke har ventet seg...

En tror at en vet hva som er plantet og sådd i hagen. Vi har ofte en plan for hva vi setter ned hvor. Likevel spretter det hele tiden opp overraskelser! Det kan være at en plante blomstrer med en ann…
En tror at en vet hva som er plantet og sådd i hagen. Vi har ofte en plan for hva vi setter ned hvor. Likevel spretter det hele tiden opp overraskelser! Det kan være at en plante blomstrer med en annen farge enn den som var på bildet i gartneriet, det hender at planter sprer seg (Ja, jeg ser på dere, akeleier), men noen ganger aner jeg rett og slett ikke hvordan denne planten fant veien inn i hagen min. Engelske hagebloggere har et fint ord for sånne. De kaller dem volunteers, frivillige.

Gul stemorsblomst blomstrer mellom grønne blader
At det spretter opp stemor er vel ingen stor overraskelse. Denne har funnet det for godt å dele plassen med gullkorg. Gullkorga skal opp og deles snart, hvem vet hvor den vil ende opp til slutt. Stormen tok forresten den første omgangen med stemorfrø og spredde innholdet i alle pottene utover, så det blir helt sikkert mye mer av dette til høsten.

gulrot spirer innimellom fioler
 Dette er årets omgang med vinterfioler, Viola av egen avling. Jeg lar dem overvintre ute, og etter hvert har de vent seg til å blomstre hele året, til og med til jul. Men hva i all verden gjør ei gulrot oppi der?

Små rosa knopper på forglemmegei
Jeg sådde blå forglemmegei. Forglemmegei er som kjent toårig. I år ser jeg at den er rosa. Kanskje er det en av de som skifter farge mellom rosa og blått, sånn som mange andre i den familien? Ellers har all forglemmegeien vært veldig flink til å spre seg.

Forskjellige spirer: honningurt, kornblomst, bokhvete
Hva i all verden er dette?? Det kom fra ei blomsterengblanding. Frøene så veldig ut som solsikkefrø. Det andre er honningurt, en ettårig plante som jeg nok aldri mer blir kvitt. Den sår seg noe helt vilt, men heldigvis elsker humlene den. Ingenting slår humler rett utenfor vinduet, den lyden betyr sommer.

Stjerneskjerm, Astrantia major, i ferd med å springe ut
Er det virkelig sånn stjerneskjerm skal se ut? Jeg så for meg luftige små rosa dusker på et lite rosa stjernefat. I stedet har jeg fått en stor, grov sak som mest av alt ligner på en rosa solsikke. Den sprer seg som ugress også. Ikke at det gjør noe, denne er finere enn all verdens mynte og marikåper som hadde enerett på det området før.


Kommentarer

 1. Ja, en kan innimellom få seg en en overraskelse eller to i hagen, men det er jo også moro da. Stjerneskjerm sprer seg mye av de gamle sortene, men jeg synes ikke de nye sortene sper seg like mye. Den var jo fin da den du viser!

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk i like måte! Denne sprer seg visst med frø. Jeg har bare et par småplanter i år, men hun jeg fikk den av har advart meg. :)

   Slett
 2. Stjerneskjerm sprer seg hemningsløst. Her hos meg dukker den opp overalt, i farger fra helt lys grårosa til mørkrød. Heldigvis er den lett å fjerne, så det er bare å ta vare på de plantene en vil ha.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er artig med en plante som sprer seg sånn. Årets planter er enda villere i formen enn de var i fjor.

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger