Om mutanter og siamesere

Det er så mye rart der ute, om en bare ser litt godt etter. Nå på sommeren er det jo millioner av blomster ute i naturen og i alle hagene. Innimellom dukker det opp en som stikker seg ut. Siamesi…
Det er så mye rart der ute, om en bare ser litt godt etter. Nå på sommeren er det jo millioner av blomster ute i naturen og i alle hagene. Innimellom dukker det opp en som stikker seg ut.

Siamesisk kirsebær
Nå skal jeg ikke skrive en lang artikkel om arv og gener, det er nok å si at alt som lever bærer på en "oppskrift" inne i cellene som bestemmer hvordan den skal utvikle seg. Noen ganger kan oppskriften bli kopiert feil. Det kalles en mutasjon. Det kan også hende at oppskriften blir lest feil, for eksempel om det har blitt sprøytet mot ugress kan en se mye rart blant det som blir stående igjen.

En av de aller vanligste feilene er at der det skulle ha vært støvbærere og arr, utvikler det seg i stedet flere kronblader. Det er slik alle fylte blomster ble til. Nettopp fordi at fylte blomster har færre støvbærere og arr enn enkle blomster, er de mindre attraktive for insekter. Derfor er de mindre vanlige i naturen, der ikke mennesker velger ut blomster de syns er fine og planter dem.

Rød og hvit jonsokblom
Det er også ganske vanlig at blomster skifter farge. Nesten alle blomster med farge på kan dukke opp i en hvit versjon. På bildet til venstre vokser en rød og en hvit jonsokblom rett ved siden av hverandre. Jeg vet at det også finnes noe som heter hvit jonsokblom, men den ser litt annerledes ut.

Jeg har til og med sett enkle blomster eller greiner ha en annen farge enn resten av planten. Spesielt på ildtopp og azalea er dette vanlig. Om jeg skulle tatt en stikling av akkurat den greina, ville den da ha fått den nye fargen? Er det sånn nye eplesorter blir til?

Siamesisk løvetann
Noen annet som en ofte ser er at det har utviklet seg to blomster på samme stilk. Det kan se ut som siamesiske tvillinger. Løvetann og andre kurvplanter er noe av det vanligste, men jeg har sett det skje med alt fra spinatblader til orkideer. For noen dager siden gikk mannen min og jeg forbi ei leddvedbusk. På det aller meste i kaprifolfamilien sitter blomstene og bærene fast to og to. Han lurte på om det også var en sånn siamesermutasjon. Det visste jeg faktisk ikke. Kan det hende at noe som opprinnelig var feil har gått inn som en del av standardoppskriften der?

Rar humleblomst
Humleblomsten på bildet fant jeg rett ved huset til foreldrene mine. NSB sprøyter ofte mot ugress langs jernbanelinja, og jeg har ofte lurt på om det er dette som får så mange humleblomster til å se sånn ut. Jeg la ut bilde på et nettforum, og fikk til svar at dette kunne også være et virus. Fint virus, i så fall. Jeg kunne gjerne tenkt meg å ha en sånn i hagen.

Rett utenfor et gartneri her i byen har jeg også funnet noen veldig rare små blomster. Nettforumet foreslo at det var helt vanlig kvassdå, i ei dvergform. Har de kanskje sprøytet i gartneriet?

Det er så mye rart der ute, og det er morsomt å jakte på sånne raringer og ta bilde av dem:
Er dette en kvassdå? Den er jo så liten...!

Siamesisk orkideblomst. "Denne skal du få, fordi den er så rar"

Krøllete jonsokblom, Til og med støvbærerne er krøllete!

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger