Gullkorg

Gullkorg Latinsk navn : Doronicum (Flere arter dyrkes, den vanligste er D.columnae) Familie : Kurvplantefamilien Opprinnelse : Balkan. Andre arter kommer fra Sibir eller Europa Hardfør…

Gullkorg

Gullkorg, Doronium columnae

Latinsk navn: Doronicum (Flere arter dyrkes, den vanligste er D.columnae)

Familie: Kurvplantefamilien

Opprinnelse: Balkan. Andre arter kommer fra Sibir eller Europa

Hardførhet: H8 (balkangullkorg)

Utseende: Hjerteformete blader som kommer tidlig på våren, solgule kurvblomster.


Plassering: 

Gullkorg er generelt lite nøye på plassering, den vokser villig nærmest uansett. Litt sol må til for å sette knopper, men sterkt, varmt sollys i sørveggen kan gjøre mer skade enn nytte.

Det kan være greit å plante den et sted der det ikke blir kald vind om våren, da de første bladene gjerne kommer tidlig.

Den bør ikke plantes for tett inntil andre stauder, fordi den sprer seg og kan overmanne planter som vokser seinere.

Vann og gjødsel:

Det skal ikke være nødvendig å vanne ei gullkorg som står i et bed, under normale norske forhold. Står den i potte under tak, bør jorda holdes litt fuktig. Bør ikke gjødsles med for nitrogenholdig gjødsel. Litt langtidsgjødsel en gang i året holder.

Spesielle krav:

Visne blomster bør klippes av. Etter blomstring kan planten klippes ned.

Formering:

Formeres lett ved deling. I gode strøk setter gullkorg mange frø, og kan spre seg med frøplanter. 

Sesong:

Vår-sommer avhengig av sort. Balkangullkorg  (Doronicum columnea) blomstrer tidlig, mens hjertegullkorg (Doronicum pardalianches) blomstrer utover sommeren. Noen sorter kan blomstre på nytt om de klippes ned.

Diverse:

Det som selges som smågullkorg i Norge er vanligvis balkangullkorg. Denne planten kan spre seg, og i gode strøk av landet er det fare for at den kan forville seg. Dette er det kommet rapporter om fra Vestlandet. I Nord-Norge, der dette blir skrevet, er det nok mindre fare. Uansett skal hagejord og hageplanter aldri kastes i naturen!

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger