Asters

Foto: Josh Howard Asters Latinsk navn : Aster novi-belgii, Symphyotrichum novi-belgii Andre navn: Høstasters, viktoriaasters, virginiaasters Familie : Kurvplantefamilien Opprinnelse : Canada o…

Høstasters med lys lilla blomster
Foto: Josh Howard
Asters


Latinsk navn: Aster novi-belgii, Symphyotrichum novi-belgii

Andre navn: Høstasters, viktoriaasters, virginiaasters

Familie: Kurvplantefamilien

Opprinnelse: Canada og USA

Hardførhet: H4

Utseende: Tette skudd og blader, typiske kurvblomster i lilla, blått eller rosa. Blomstrer på sensommeren og høsten.

Asters er en stor plantefamilie. Denne artikkelen handler om arten høstasters. Sommerasters (Callistephus) er en annen plante som frøformeres og er ettårig.

Plassering:

Ute, så lyst som mulig. Godt lys er nødvendig for å få ut knoppene. Jorda må være godt drenert da asters liker dårlig å stå konstant våt. 

I de delene av landet der asters overvintrer, bør den plantes et sted der det ikke samler seg mye vann i jorda om våren. Plantene som selges i butikken har fått spesiell behandling med lys og temperatur for å holde seg korte. Når de får vokse fritt, blir de fort dobbelt så høye.

Den sene blomstringen gjør at asters egner seg godt f.eks. på trappa eller kirkegården etter at typiske sommerblomster har blomstret av, men før det blir så kaldt at bare lyng overleves. 

Vann og gjødsel:

I normalt, norsk høstvær vil ikke planter som står i bed trenge vanning. Planter i potte under tak må vannes regelmessig. Blir det for tørt, kan knoppene tørke inn. 

Litt langtidsgjødsel ved planting er gunstig, ellers er sesongen for de ferdige plantene såpass kort at de ikke trenger ekstra gjødsel. Det er mye viktigere at de får mer jord enn de har i potta de kommer i.

Spesielle krav:

Visne blomster bør knipes av. Det er ikke det at de tar mye næring, men visne blomster råtner fort i fuktig høstvær, og råten kan spre seg om det blir liggende.

Formering:

Høstasters kjøpes vanligvis ferdig i butikken. Etablerte stauder kan deles. Det går an å så høstasters, men de blomstrer vanligvis ikke første året i Norge.

Sesong:

Sensommer og høst.

Diverse:

Asters er en ganske holdbar snittblomst. Om frosten kommer før blomstringen er over, kan vi ha glede av blomstene enda lenger om de får stå i vann. 

Kommentarer

 1. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 2. Kan Asters gå i stokk?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! De kan ikke gå i stokk på tradisjonelt vis. Vi vil jo at de skal blomstre.

   Det som kan skje er at de forandrer form. Sommerblomster har gjerne blitt behandlet på en spesiell måte i gartneriet, for å blomstre mens de fremdeles er lave og tette. Før i tiden ble kjemikalier brukt til dette. Nå brukes vanligvis lysbehandling. Når planten får andre forhold, strekker den seg i været. Dette ser jeg mest på krysantemum. De kan bli tre ganger så høye om de blir klipt litt ned og får blomstre på nytt. Asters er i samme familie, så de kan sikkert også oppføre seg sånn!

   Slett
 3. Mine tre høstasters har vokst seg store og kraftige i bedet, ser ut til å trives bra, men ingen av de får blomster. Ikke I fjor heller! Hva kan være galt??

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger