Ofte stilte spørsmål: Juni

Den blå orkideen min har fått hvite blomster! Hva er galt? Det finnes svært få naturlige blå orkideer. De fleste "blå" orkideene som selges i Norge er hvite Phalaenopsis som har blitt …

Den blå orkideen min har fått hvite blomster! Hva er galt?


Det finnes svært få naturlige blå orkideer. De fleste "blå" orkideene som selges i Norge er hvite Phalaenopsis som har blitt kunstig farget. De har fått blå farge sprøytet inn i blomsterstilken. Ser du godt etter, går det an å se "såret" der fargen har blitt sprøytet inn. Det kan faktisk dryppe ut farge fra såret når orkideen får vann.

Neste gang den samme orkideen blomstrer, vil den få den naturlige fargen tilbake, som vanligvis er hvit.

Hva slags stauder kan jeg ha på nordsiden av huset?


Noen stauder tåler skygge bedre enn andre, og noen trives faktisk best i skygge. To velkjente eksempler er Astilbe og Hosta. Helleborus (julerose) trives også godt i skygge. Mange typer Helleborus er vintergrønne, og kan faktisk ta skade av sterk vårsol. Det er også skyggesildre og bergenia. Begge de to kan spre seg ganske kraftig.

Vårkjærminne (Omphalodes) er svært populær her, og trenger ikke sol for å blomstre, bare den får ordentlig dagslys. Det samme gjelder for de aller fleste løkplanter.

Bor du i et lunt nok strøk, er eføy veldig fint bunndekke i skyggen. Den er også vintergrønn. Etter min erfaring er eføy med mørkegrønne, litt tykke blader den mest hardføre.

Her i Nord-Norge er sommernatta så lys at potteplanter som hortensia og pelargonium blir fine på nordsiden av huset. En regel jeg har hørt flere ganger, er at om det er nok lys til at en plante kaster skygge, har den nok lys til å blomstre.


Hvordan blir jeg kvitt ugress med eddik?


Eddik er et effektivt ugressmiddel, som ikke er giftig, og brytes lett ned i naturen. Det må sterk eddik til for å ta knekken på rotugress. En del 35% eddik til to deler vann har jeg blitt anbefalt av Mester Grønn. Jeg har prøvd det ut på brennesle, og det virker! Eddiken dreper alt som er grønt, også gress og hageplanter, men den brytes ned så fort at den er greit å bruke der en for eksempel skal så eller plante noen dager etterpå.


Kan jeg ha tomat/paprika/chili/agurk ute?


Varmekrevende grønnsaksplanter har det best i drivhus eller inne i vårt klima. Det skal en veldig god plassering til for at de skal trives ute, helst i solveggen på et sted der det ikke kommer vind eller regn! Busktomater og små chilisorter i potte er greie å flytte på, så de kan stå ute mens det er varmt og inne når det er kjølig. Squash har gått bra her i Bodø, men den må såes inne og plantes ut seint. Svart plast oppå jorda, av samme type som til jordbær, hjelper til med å samle mer varme. Det kan hende at det går an å få til agurk på denne måten også.

Forskjellige sorter har forskjellig hardførhet, de sortene som er merket med "friland" er vanligvis bedre egnet til å ha ute, men beskrivelsen på frøpakkene er ikke alltid så godt tilpasset nordnorske forhold.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger