En fantastisk liten busk

Noen planter må en bare ha en stund for å bli glad i den. For noen år siden var det nesten ingen som visste hva en Ardisia var. Det var en pensjonist som først gjorde meg oppmerksom på denne søte…
Noen planter må en bare ha en stund for å bli glad i den.

For noen år siden var det nesten ingen som visste hva en Ardisia var. Det var en pensjonist som først gjorde meg oppmerksom på denne søte lille busken. Hun hadde jobbet på gartneri i mange år og visste alt som var å vite om planter og hva de trengte.

De fleste plantene som selges til jul har en veldig kort sesong. De stakkars julestjernene som er så heldige å overleve jula, blir vanligvis kastet ut rett etterpå.  Svibler og amaryllis lider samme skjebne etter at de har blomstret ferdig. Det er lett å tro at her kommer alle bærene til å falle av. Kanskje faller bladene av også, sånn som på azalea.

Ardisiaen har derimot bare fortsatt å vokse. Den får blanke, mørkegrønne blader, som minner litt om et laurbærtre. Ikke klager den, og ikke blir den stygg. Jeg hadde ærlig talt ikke trodd at en juleplante skulle tåle så mye.

Den virkelige overraskelsen kommer seinere. Ardisia kan blomstre på nytt! Blomstene er små og hvite. og ligner litt på bittesmå potetblomster. Etterpå kommer det bær, som er først grønne, så røde. De nye bærene kommer en "etasje" over de gamle. Jeg har til og med hørt at de gamle bærene kan bli sittende på helt til de nye kommer.

Nå får jeg lyst til å prøve sortene med rosa og lilla bær også. Skulle bare ønske at det var noen som solgte dem her omkring.

Kommentarer

 1. Er det mulig å ta avlegger?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Dette har jeg ikke prøvd, og vet ikke om det har noe for seg. Men om du har lyst til å prøve, er dette fremgangsmåten for denne typen planter (vintergrønne busker):

   Stiklingene bør komme fra årsskudd som ikke har blitt harde enda, med grønn bark. De bør ha 3-4 blader og ingen blomster eller bær. Det er lettest å rote stiklinger om sommeren når disse årsskuddene har passelig størrelse. Det nederste bladet fjernes, og stiklingene settes i såjord eller fuktig mose så jorda står over noden der bladet satt fast i stammen. Rotingshormon anbefales. Mange bruker minidrivhus eller en pose med huller i over potta, for å holde luftfuktigheten oppe. Rotingen kan ta flere måneder. Lykke til!

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger