20.mai er bienes dag

Dette innlegget ble først publisert i mai 2020. Oppdatert i mai 2022. Det finnes rundt 200 arter av bier og humler i Norge. 30 av dem er mer eller mindre truet. Det er to ting som truer biene: mangel…
Dette innlegget ble først publisert i mai 2020. Oppdatert i mai 2022.

Det finnes rundt 200 arter av bier og humler i Norge. 30 av dem er mer eller mindre truet. Det er to ting som truer biene: mangel på naturområder å spise og formere seg i, og plantevernmidler. Begge disse tingene kan vi som hobbygartnere gjøre noe med i det små.

Honningbie spiser fra en tistel
Foto: Filip H.F. Slagter
Det er mye snakk om bievennlige planter nå for tiden. Poenget er oftest at disse plantene er dyrket uten at det er brukt gift, og at det er sorter som produserer nektar. At det brukes mindre og mindre gift i blomsterindustrien er en god ting. Vi kan følge dette eksempelet i våre egne hager.

Insekter er en naturlig del av naturen og en svært viktig del av næringskretsløpet. Insekter spiser døde eller levende plantedeler, og blir igjen spist av fugler og andre dyr. Det er jo velkjent at bier og humler bestøver blomster, men insekter har en nytteverdi langt utover det. Millioner av spretthaler, biller og jordmidd i jorda bryter for eksempel ned døde planter og dyr til næring som er tilgjengelig for nye planter. Det er ikke meningen at hagene våre skal være sterile. Giften i ei sprayflaske skiller ikke mellom ei bladlus og ei bie eller en spretthale.

Når vi velger ut planter til hagen, er det alltid en god ide å velge sorter som er tilpasset vårt klima, og som er sterke mot skadedyr. Da trenger vi ikke å bruke så mye tid, og gift, på å bekjempe dem. Selvsagt er det morsomt å få til en plante som er helt på grensa, men vi trenger for eksempel ikke å plante terrassen full av blomkarse om vi syns kålmøll er ekle og føler behov for å drepe dem med gift. (Ikke noe vondt sagt om blomkarse, den trekker til seg bier og er spiselig!)

For at biene skal få noe å spise, må de ha blomster å suge nektar fra. Gress produserer ikke nektar. Det gjør heller ikke mange nyere blomstersorter med helt fylte blomster. Eldre sorter, som dufter, og der vi ser støvbærerne i midten, har vanligvis mer biemat.

Blomstereng med tiriltunge, rødkløver, harerug og andre villblomster
Det aller enkleste er å la det stå igjen noen villblomster innimellom. Kløver er noe av det aller beste biene vet, og hvitkløver tåler godt å klippes ned akkurat som gress. Før i tiden inneholdt de aller fleste gressfrøblandinger kløver. Kløveren forbedrer jorda, fordi den trekker nitrogen ut av lufta. Når kløverbladene visner, gjødsler de jorda. Jeg har selv sett hvordan gresset er mye grønnere der kløveren har fått spredd seg, i ei nyanlagt plen på kommunens eiendom. Kontrasten er sterk.

Jonsokblomst, humleblomst, primula, vill karve og tiriltunge er vanlige villblomster i nord som biene er glad i. Det kan gjøre stor forskjell om alle lar det stå igjen en liten flekk i hagen.

Flere hageblomster har godt rykte på seg for å være sunne for bier. De aller fleste av disse har til felles at de blomstrer over lang tid, og mange av dem dufter. Her er noen favoritter:

Rosa rugosa i blomst
-Akeleier
-Blomkarse
-Blomstererter
-Kryptimian (OBS: Den trekker biene ned mot bakken)
-Lavendel
-Lyng
-Roser (særlig sorter med åpne eller halvfylte blomster)
-Valmuer

Noen biefavoritter sprer seg såpass sterkt at de plantes nærmest på eget ansvar:

-Gulltvetann
-Honningurt
-Stjerneskjerm

I tillegg vil blomstene på alle frukttrær og bærbusker trekke til seg bier, det samme med urter som får lov å blomstre. Mange av disse blomstene vil også trekke til seg sommerfugler.



Kommentarer

  1. Monokulturer, som dominerer i landbruket er heller ikke bra. Nå fins det snart ikke slåttenger eller blomsterenger lenger heller :(
    Vi hobbygartnere gjør i alle fall vårt beste!

    SvarSlett
  2. Du har helt rett. Bare en liten stripe med ville blomster og busker på siden av hvert jorde ville gjort så stor forskjell. Og hvor har det blitt av åkerugresset? Kornåkrene var fulle av vill stemor og kløver før. Heldigvis er det fremdeles enger her omkring som ikke blir pløyd opp hvert år.

    SvarSlett
  3. Bruker også å tenke på biene og sparer på mange villblomster..Rødknappsandbien er en sjelden bie som ble utrydningstruet og den lever bare av Rødknapp.. Derfor sparer jeg alltid på denne.. Og så er den jo fin også da :) Besøk meg og følg gjerne min blogg også: https://altmuligfrahverdagen.blogspot.com/2022/07/rdknapp-for-biene.html

    SvarSlett
  4. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger