Akeleie

Akeleie Latinsk navn : Aquilegia vulgaris (og mange hybrider) Familie : Soleiefamilien Opprinnelse : Europa Hardførhet : H8 Utseende: Hårløse, "duggete" sammensatte bla…

Akeleie

Akeleie, Aquilegia vulgaris


Latinsk navn: Aquilegia vulgaris (og mange hybrider)

Familie: Soleiefamilien

Opprinnelse: Europa

Hardførhet: H8

Utseende: Hårløse, "duggete" sammensatte blader. Blomstene ligner gammeldagse lampeskjermer.


Plassering: 

Akeleier er lite nøye på hvor de vokser, og sprer seg lett. Røttene er dype og kraftige, så de trives bedre i bakken enn i potter og kasser. De trenger ikke direkte sol, men får tidligere blomster og finere form om de får litt sol. Akeleier vil også trives på solrike steder, f.eks. inntil en vegg.

Det er ikke så nøye hva slags jord den får, men jorda må være skikkelig drenert. Det må ikke samle seg vann i jorda om våren.

Vann og gjødsel:

I en gjennomsnittlig norsk sommer vil en akeleie finne det den trenger selv. Om det blir varmt og tørt over lang tid, kan den trenge vanning, men dette er ikke planten som må vannes først. Den har dype røtter og kan finne vann selv om det øverste jordlaget er helt tørt.

Er jorda veldig næringsfattig (sand) vil den ha godt av litt langtidsgjødsel, kompost e.l.

Spesielle krav:

Ingen spesielle krav. Akeleie er en svært lettstelt plante.

Formering:

Formeres med frø, og sprer seg lett. Frøplantene vil oftest ikke ligne morplantene, og blomstrer fra det andre året.

Sesong:

Blomstrer vanligvis på forsommeren. Planten kan klippes ned når den er avblomstret, eller den kan få stå og sette frø.

Diverse:

Den ville akeleien er vanligvis blålilla, sjeldnere rosa eller hvit. Det finnes mange forskjellige sorter og hybrider, og om det vokser flere sammen i hagen, krysser de seg lett. Mange steder har akeleien forvillet seg slik at den nærmest har blitt en villblomst, spesielt i byer.

Det latinske navnet Aquilegia betyr ørn eller ørneklo, og viser til sporen på baksiden av blomsten som kan se ut som en spiss klo.


Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger