Slyngpelargonium

Slyngpelargonium Alternative navn : Hengegeranium, geranium Latinsk navn : Pelargonium peltatum Familie : Storkenebbfamilien Opprinnelse : Sør-Afrika Utseende: Pelargonium med bla…

Slyngpelargonium


Alternative navn: Hengegeranium, geranium

Latinsk navn: Pelargonium peltatum

Familie: Storkenebbfamilien

Opprinnelse: Sør-Afrika

Utseende: Pelargonium med blanke, hårløse blader og lange, skjøre stilker. Blomstrer i rødt, rosa eller hvitt.

Hardførhet: Tåler ikke frost


Det finnes hundrevis, om ikke tusenvis, sorter av pelargonium. Denne artikkelen handler om de slyngende sortene som selges som sommerblomst. Jeg er slett ingen ekspert på denne slekta, og det finnes mye mer informasjon rundt omkring på nettet.

Plassering: 

Ute, lunt og beskyttet mot sterk vind. Pelargonium tåler ikke frost, og bladene kan ta skade av lave temperaturer, spesielt kombinert med sterk sol. Når planten har vent seg til utelivet, tåler den sol. Slyngpelargonium bør herdes godt før utplanting ved å ta dem inn om natta de første dagene.

Disse plantene slynger egentlig ikke, men kan klatre om de bindes opp.  De fleste lar dem henge ned fra f.eks. en balkongkasse. Stilkene kan bli svært lange under gode forhold.

Slyngpelargonium vokser fort og vil alltid trenge mer jord enn det de selges i.

Vann og gjødsel:

Pelargonium liker å tørke lett opp mellom vanning. Slyngpelargonium lagrer noe vann inne i bladene, og tåler å bli såpass tørre at potta kjennes lett ut før de får vann. Likevel må de passes på. På en varm sommerdag kan de drikke store mengder vann!

Alle typer pelargonium trenger gjødsel i vekstsesongen. Slyngpelargonium vokser fort og bør gjødsles opptil en gang i uka. Det er viktig at gjødselen ikke er beregnet på grønne planter eller grønnsaker (høyt N-tall) da dette kan gå utover blomstringen.

Spesielle krav:

Visne blomster og stygge blader bør plukkes av. Pelargonium er flerårige, men må overvintres inne i f.eks. en kjølig kjeller.

Pelargonium tåler godt å klippes ned om det blir nødvendig.

Formering:

Formeres med stiklinger på våren. Det går an å så pelargonium, men plantene blomstrer mye tidligere om de blir stiklingsformert.

Sesong:

Sommer og høst, fram til frosten kommer. Slyngpelargonium bør plantes ut forholdsvis seint, etter at faren for frost er helt over.

Diverse:

Pelargonium er en veldig stor slekt. Det finnes både arter som dyrkes for blomstenes skyld, og arter som har duftende blader. Noen mener at duften av pelargonium kan virke avskrekkende på mygg. Slyngpelargonium stammer fra en art som kryper på bakken i vill tilstand.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger