FFF: Primula elatior ssp. meyeri

Da jeg flyttet hit til Bodø, ble jeg slått av hvor mye primula det var overalt. Primula elatior må ha spredd seg fra hager en gang i tiden. Nå vokser den i alle veikantene, i plener, parker, til og m…
Da jeg flyttet hit til Bodø, ble jeg slått av hvor mye primula det var overalt. Primula elatior må ha spredd seg fra hager en gang i tiden. Nå vokser den i alle veikantene, i plener, parker, til og med høyt oppe i skogen.

De aller fleste er lys gule. Nå i mai ser det noen steder ut som det ligger et gult teppe langs veiene. Noen store, noen bitte små, men alle har de den samme gulfargen.

Etter et par år begynte jeg å legge merke til noe merkelig. Her og der vokser det lilla primulaer. De ser akkurat ut som de gule i form og størrelse, men de er lilla. Der de to vokser sammen, kunne det til og med dukke opp mellomformer. De var oransje eller gammelrosa. Jeg lette og spurte, men fant ikke noe svar på hva dette var.

Primula elatior ssp meyeri

I fjor fikk jeg endelig svar, fra en besøkende her på bloggen! Hun kunne fortelle meg at navnet på denne er Primula elatior ssp. meyeri. Den stammer egentlig fra Tyrkia. Den gule som vokser overalt her oppe i nord heter egentlig Primula elatior ssp. pallasii. En bekjent kalte den lilla for "lofotprimula". Alle disse primulaene krysser seg lett med hverandre, og jeg har inntrykk av at den lilla ikke er så fæl til å spre seg som den gule. Kanskje setter den mindre frø?I fjor gravde kommunen opp stien overfor huset vårt. Der oppe vokste det før blåveis, og flere tuer av disse primulaene. Jeg reddet det jeg kunne. Nå står de og blomstrer i hagen her. Det øverste bildet er ikke tatt her, det er tatt i Bodø økologiske besøkshage. Sola kommer tidligere der enn her, så alt blomstrer også tidligere.


Kommentarer

 1. Fantastisk farge på den du viser der! Den har jeg aldri sett. Den lysegule vokser vill mange steder i nærheten her. I Sverige finnes en rødaktig variant av samme primula.

  Ha en fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk i like måte! Jeg ble syk rett etter at jeg hadde lagt ut denne, så jeg så ikke kommentaren før nå.

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger