Gardenia

Gardenia Latinsk navn : Gardenia jasminoides Familie : Maurefamilien Opprinnelse : Asia Hardførhet : Ikke under 5 grader Utseende:  Liten busk med blanke blader, hvite, duftende blomster …

Gardenia
Gardenia


Latinsk navn: Gardenia jasminoides

Familie: Maurefamilien

Opprinnelse: Asia

Hardførhet: Ikke under 5 grader

Utseende: Liten busk med blanke blader, hvite, duftende blomster


Plassering:

Lyst og kjølig. Direkte sollys er bra så lenge det ikke er for varmt. Et øst- eller vestvendt vindu passer godt så lenge det ikke er en varmeovn rett under. Sterkt, varmt sollys kan svi planten. 

Det er viktig at lufta ikke er for tørr, så planten må ikke stå rett ved varmepumper, lufteanlegg eller annet som tørker ut lufta. Å sette flere planter sammen er igså bra for luftfuktigheten.

Gardenia er ikke glad i sterk varme, særlig om natta. Den kan kaste knopper om det blir for varmt. Det kan lønne seg å sette den i et vindu der temperaturen faller under 15 grader om natta, for eksempel i et soverom der det luftes. En vinterhage eller annet kjølig rom er perfekt.

Vann og gjødsel:

Det er viktig at jorda ikke får tørke helt ut. På slike planter er det bedre å vanne litt ofte enn å vanne mye om gangen. Vannet må få renne av, så det ikke ligger igjen vann i bunnen av potta.

Gardenia er en surjordsplante. Den trenger jord og gjødsel for surjordsplanter. Jord og gjødsel som er beregnet på rhododendron kan brukes, ellers har blomsterbutikker og hagesentre slik jord i mindre pakninger.  Den trenger ikke gjødsel om vinteren.

Spesielle krav:

Lav temperatur om natta er viktig mens planten står i knopp. Det bør heller ikke bli for varmt on dagen, Gardenia trives best under 20 grader.

Visne blomster plukkes av. Gamle planter kan klippes litt ned.

Formering:

Profesjonelle gartnere formerer Gardenia med stiklinger. Dette krever rotingshormon og er mye lettere å få til i et drivhus enn i innetemperatur og -lys.

Sesong:

Blomstrer når det er lyst nok.

Diverse:

I Japan og Korea brukes frukten fra Gardenia til å produsere et gult fargestoff som kan brukes i mat.

Kommentarer

  1. Jeg har hatt den en gang, men da kastet den alle knoppene og fikk etterpå spinnmidd. Ingen god planteopplevelse ;)

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger