Fra vondt til verre

I dag har jeg ryddet opp i minidrivhuset etter uhellet med juleferien. Flere planter hadde flatet fullstendig ut etter at det hadde vært for kaldt og fuktig. Jeg var redd for at det var sopp i barke…

 I dag har jeg ryddet opp i minidrivhuset etter uhellet med juleferien.

Flere potter i et innendørs minidrivhus

Flere planter hadde flatet fullstendig ut etter at det hadde vært for kaldt og fuktig. Jeg var redd for at det var sopp i barken som lå under pottene. Virkeligheten var mye verre. Det var fullt av ullus.


Det ser ut som om angrepet har startet i en Rhipsalis som kom som stikling i sommer og hadde stått ute. Den var fullstendig dekket av hvit ull i rothalsen. Derifra hadde de spredd seg langs de lange skuddene til flere orkideer, en Crassula, og en annen Rhipsalis. Bare R.paradoxa, en Epiphyllum-stikling, Marble Queen og en stikling av Peperomia 'Hope' var lusfri. 


En fersk keiki og en hvit Phalaenopsis med blomsterstengel på vei ble skylt og spritet. De lusfrie plantene ble spritet. Drivhuset tømte jeg helt og kloret. Alle pottene ble kloret om de tålte det, de andre ble spritet. Rhipsalisen og de verst angrepne orkidene gikk i søpla. Jeg har ikke tid eller tålmodighet til å drive med dette nå. Nå er drivhuset en karanteneboks. 


Dette må ha spredd seg utrolig fort. Kanskje ble plantene mindre motstandsdyktige i kulda og mørket. Kanskje hadde de nettopp lagt egg, som klekte da det ble varmt igjen? 

Kommentarer

 1. Huff og huff. Det er så trist når det blir sånn inne. Jeg har en hoya som har fått ullus, og en selvsådd clivia med varigerte blader som har fått skjoldlus. Jeg har kjøpt noen bekjempelsesmidler på hagesenteret her, men om de virker gjenstår å se. Sånne skadedyr gjør meg trist og sint 😡
  Lykke til med resten av plantene. Ja kulde og for mye varme svekker plantene. Det er ikke bare enkelt å stelle planter...

  SvarSlett
  Svar
  1. Huff! Håper virkelig det virker. Det tar så lang tid å bli kvitt sånt, jeg har vært gjennom det før. Vanligvis sjekker jeg plantene jevnlig, men disse inne i den boksen har nærmest levd sitt eget liv i vinter. Orkideer og skogkaktuser i så høy fuktighet og plantelys har krevd lite stell...

   Slett
 2. Huff, er det mulig! Verste sort å få på plantene.
  Håper det går bra med noen av plantene dine!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ullus er noe svineri. Jeg håper virkelig at det ikke har spredd seg til vinduene også. Heldigvis er det lenge siden jeg har flytta noe ut av den boksen.

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger