Uff da.

Vi var heldige med jula. Helligdagene falt slik at vi for første gang siden sommeren kunne reise en tur til barndomshjemmet mitt. Huset ligger en liten time unna på landet. Det var fremdeles lov å re…

Vi var heldige med jula. Helligdagene falt slik at vi for første gang siden sommeren kunne reise en tur til barndomshjemmet mitt. Huset ligger en liten time unna på landet. Det var fremdeles lov å reise og besøke familie da (kommunen min hadde vært koronafri i en måned), og på julaften var vi akkurat 10 stykker pluss de to som allerede bodde der. 

Før vi gikk ut døra, passet jeg på å vanne alle plantene skikkelig. Vi skrudde termostaten ned til 17 grader i stua og 14 på soverommet. Lyset ble slått av, bare LED-lysene i vinduet og plantelyset som står på timer sto igjen.

Det jeg ikke hadde tenkt på, var at også naboen var bortreist og hadde skrudd ned varmen. Stua vår ligger vegg i vegg med gangen deres, og panelovnen står på den andre veggen, under vinduet. Med denne varmekilden borte, og uten bruk av PC, vaskemaskin og komfyr, ble det kaldt. Da vi kom tilbake rett før nyttår var det 12 grader i stua, og det hadde vært mye kaldere under vinterstormen. Strømmen hadde gått i gangen. Alle pottene var våte.

Så langt har jeg mistet:

-Iresine 

-Calathea Dottie

-Venus fluefanger

-To Peperomia caperata

-Tre uidentifiserte Phalaenopsis

-En amerikansk Paphiopedilum

-Dendrobium 'Thailand Black' og 'Polar Fire'

Epipremnum 'Marble Queen', en Hatiora og Dracaena marginata sturer, men det ser ut som om de kan komme seg. 


Jeg har ikke bilde av elendigheten. "Drivhuset" med plantelys i kommer jeg til å tømme helt og klore, i tilfelle kulden og fuktigheten har fått sopp til å vokse i barken. 

Da vil jeg heller vise fram det nyeste tilskuddet i samlingen: Philodendron hederaceum 'Lemon Lime'. Philodendron har alltid vokst som ugress her inne. Godt nytt år!Kommentarer

 1. Neimen så trist å høre da! Jeg har en stor krukke med Epipremnum 'Happy Leaf' og Philodendron hederaceum 'Brasil', så hvis du vil ha stikkinger når det blir vår igjen så bare si i fra! Det er jo skikkelig tragisk å miste så mange planter på en gang.
  Stor trøsteklem 💕

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for tilbudet. Jeg har Brasil, den står rett ved siden av den gule på bildet, sammen med en micans. :) De som sto der, rett over ovnen, har det gått bra med. Det er først og fremst orkideene i minidrivhuset jeg irriterer meg over. De sto til driving mellom blomstringer og var sikkert ekstra følsomme med nye skudd.   Slett
 2. Hej!
  Så tråkigt att bli av med så många växter. Hoppas det ordnar sig, så du får tag på dem igen.
  Hoppas året fortsätter bättre än så.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei og godt nytt år! Det er såpass mange interessante stiklinger i omløp her at det fylles nok snart opp igjen :)

   Slett
 3. Hei!

  Har du tilfeldigvis noe info om stell av Philodendron lemon lime? Jeg har en lemon lime og en Philodendron Squamiferum i samme rom. Sistenevnte trives som bare det, men lemon lime er trist og slipper bladene når jeg prøver å stelle den. Jeg finner litt lite om stell av Philodendron lemon lime på nettet, og synes det er vanskelig å se på den om den får for mye/lite vann eller lys, siden den jo allerede er ganske blek og gul.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Denne planten er helt fersk hos meg. Det jeg har lagt merke til med lignende sorter er at de har grunne røtter. De løsner fort fra jorda om de får feil vanning. Jeg har hatt en squamiferum og en Brasil rett ved siden av hverandre i en gang. Squamiferum vokser som ugress, mens Brasil sturte. Jeg lurer på om de kanskje er litt følsomme for tung og fuktig jord, og om det vil lønne seg å blande inn mer orkidebark. Uansett vil jeg ikke begynne å rote i jorda nå mens det enda er mørketid. Alle Philodendron har blitt flyttet inn i vinduet nå.

   Slett
  2. Ja, jeg har også lurt på om det kan være vanningen. Hvor mye vanner du den? Min står i vinduet og den var litt tørr en periode, men jeg leste ett eller annet sted at den ville ha fuktig jord, så da har den fått litt ekstra nå. Den står i en terrakottapotte i ganske sandholdig jord, den ble pottet om i butikken da jeg kjøpte den (i høst).

   Slett
  3. Det varierer litt, men det har gått minst ei uke mellom hver vanning, kanskje nærmere to. Gangen den sto i hadde bare tre spotter i taket i tillegg til dagslyset gjennom ytterdøra, og det er vanligvis under 20 grader der.

   I potta med Brasil var det leca nederst. Lecaen var svært fuktig da jeg endelig flyttet den. Jeg tror fremdeles at det har innimellom blitt for vått i forhold til lys og temperatur.

   Slett
 4. Ååååneiii - så ergelig. Håper du får tak i de plantene du har mistet.
  Ha det godt,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er heldigvis ikke vanskelig å få tak i planter her, jeg bor i en by med godt utvalg og kjenner mange som gjerne bytter stiklinger :) Det er verst med orkideene, en av dem hadde ikke blomstret på et par år så jeg hadde glemt hvilken farge den hadde...

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger