søndag 1. februar 2015

Flamingo

Flamingo
Flamingo, Anthurium andreanum


Latinsk navn: Anthurium andreanum

Familie: Myrkonglefamilien

Opprinnelse: Amerika

Utseende: Vanligvis 50-70 cm høy, finnes i rødt, rosa, hvitt og lilla. blomstene blir grønne etter hvertMange sorter av flamingo er krysninger mellom A.andreanum og beslektede sorter. Stellet er det samme. A.scherzerianum, som har en krøllete kolbe, krever mer vann enn A.andreanum.


Plassering: 

En gammel huskeregel sier at om vi fryser, fryser også flamingoplanten. Den er en tropisk plante, som trives best i jevn romtemperatur. En flamingo må ikke utsettes for trekk eller temperaturer under 15 grader.

Jevnt dagslys er det beste. Der den kommer fra, er det liten forskjell mellom årstidene. Planten vil trives best om den ikke blir utsatt for direkte sollys. Sterk sol kan gi sviskader på bladene.

Flamingo er en skogplante som trives best i godt drenert jord, gjerne med høyt innhold av lite omdannet torvkompost.

Vann og gjødsel:

Den aller mest vanlige flamingotypen tåler å tørke litt mellom hver vanning. Den krever mer vann på sommeren enn på vinteren. Jorda de blir solgt i tørker fort ut på overflaten, så det lønner seg å kjenne etter gjennom hullene i bunnen av potta, eller løfte på den og vanne når den kjennes lett ut.

Flamingo er ikke spesielt næringskrevende, men har godt av litt blomstergjødsel annenhver uke i den lyse årstiden. Planter som nettopp er delt eller pottet om, trenger ikke gjødsel på flere uker.

Spesielle krav:

Flamingo er en lettstelt plante, men den liker å få en dusj med lunkent vann nå og da. Visne blomster og blader bør plukkes av. De løsner lett fra bunnen.

Formering:

Gamle planter kan deles på våren.

Sesong:

Hele året som grønnplante, men den får bare knopper i den lyse årstiden.

Diverse:

I tropiske strøk er det vanlig å ha flamingo i hagen. Det finnes ca. 1000 ville arter,  og mange av dem har interessante former og mønster på bladene. Et par av dem selges innimellom som potteplanter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar