Hyasint (svibel)

Hyasint Alternativt navn : Svibel Latinsk navn : Hyacinthus orientalis Familie : Hyasintfamilien Opprinnelse : Midtøsten Hardførhet : H4  Plassering:  Løkplanter kommer o…

Hyasint

Hyasint (svibel) i moseball

Alternativt navn: Svibel

Latinsk navn: Hyacinthus orientalis

Familie: Hyasintfamilien

Opprinnelse: Midtøsten

Hardførhet: H4 


Plassering: 

Løkplanter kommer opp uansett hvor de står, men planten får mer kompakt form og sterkere farge om den får godt lys. Dårlig lys kan få stilken til å strekke seg så langt at den faller om. Ingen løkblomster er glade i sterk varme, og svibler er ikke noe unntak. Jo kjøligere den står, jo lenger varer blomstringen. Det kan være en god ide å sette planten kjølig om natta. De som selges på våren kan gjerne stå ute når det ikke er frost.

Vann og gjødsel:

Alle løkblomster vil tørke litt opp mellom hver vanning. Det er best å vanne fra bunnen, fordi løkene kan råtne om de blir våte oppå. Den trenger ikke gjødsel mens den blomstrer, men om den blir plantet ut etterpå kan den få litt løkgjødsel eller lignende.

Spesielle krav:

Ingen spesielle krav. Bortsett fra vann og lys, har den alt den trenger i løken. Det kan være lurt å snu planten mens knoppene strekker seg, så den ikke strekker seg for mye mot lyset til en side. Visne blomster bør fjernes, siden det noen ganger kommer flere blomsterstilker opp fra samme løk.

Formering:

De små sideløkene kan plukkes av og plantes for seg selv. De vil nok ikke blomstre det første året.

Sesong:

De som selges til jul har fått en spesiell kjølebehandling som får dem til å blomstre tidligere. Den naturlige sesongen er på våren, og det er også et større utvalg av farger da.

Diverse:

Hyasinter kan plantes ute, og er hardføre i varmere deler av landet. I Nord-Norge er det nok best å overvintre dem inne.

De fleste typene har en veldig kraftig, syrinaktig duft som noen kan reagere på. De hvite sortene har svakest duft.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger