Frø og sånt

Det er endelig såpass med lystimer i døgnet at jeg kan trygt begynne å så ting uten at de blir syke av lysmangel. Jeg må bare finne på noe for å holde lufta litt fuktig rundt spirene. Vi har hatt det…
Liten Phalaenopsis-plante i et ølglass av plastDet er endelig såpass med lystimer i døgnet at jeg kan trygt begynne å så ting uten at de blir syke av lysmangel. Jeg må bare finne på noe for å holde lufta litt fuktig rundt spirene. Vi har hatt det så kaldt i år at varmen har stått på konstant for å holde det over de livsviktige 15 gradene i stua. Jeg vil ikke miste flere orkideer enn de to som frøs i hjel i høst.

I stuevinduet begynner det å bli liv nå. To Dendrobium som har stått i vinterdvale uten blader er fulle av nye skudd. Paphiopedilum har ny knopp, og til min store overraskelse er det knopper på en liten Phalaenopsis-avlegger. Den har stått i et ølglass mens den har ventet på ei skikkelig potte, og etter at det ble litt kaldt i juleferien så den mørk og sur ut i bladene ei stund. Jeg aner ikke hvilken farge den kommer til å få.

Fire forskjellige frø til spiringKulda i vinter har hatt en annen, litt overraskende bivirkning. Plutselig har vi vinduskarmen full av blomstrende kaktus. Kaktus vokser vanligvis så sakte at det er rart å se hvor fort en kaktusknopp kan sprette ut! Manne min og jeg har også gitt hverandre søte små kaktuser i gave gjennom vinteren, og alle har blomstret.

Prosjektet med spirekrukkene fikk plutselig nytt liv etter at jeg fant disse frøene. Mester Grønn har plutselig fått flere forskjellige økologiske frøsorter til spiring. Jeg ble gledelig overrasket og kjøpte alle fire! Nå kan vi prøve ut spirer av brokkoli og rødbeter i små porsjoner for å finne ut om det er godt. Jeg regner med at det er det. Nå mangler jeg bare spirer som smaker løk.

Spirer skal skylles med vann to ganger om dagen, har jeg lært. Derfor skulle en regne med at lokket på spirekrukkene tåler vann. Dessverre er det rust på begge to, akkurat der nettingen sitter fast i lokket, så det er umulig å komme til med børste eller svamp. Hvordan i all verden blir jeg kvitt dette?

Kommentarer

 1. Huff da,det hørtes ikke bra ut med sånn kulde,men morsom bieffekt med kaktus som blomstrer! Orkidéer liker stabil varme, men de kan sikkert tilpasse seg mye de også.
  Så dumt at det ruster på lokkene. Ting som skal være i kontakt med vann må jo være rustfritt... Jeg er redd at det vil ruste igjen selv om du blir kvitt det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er det jeg også er redd for. Vet ikke om det er noe jeg kan smøre eller lakkere dem med, som ikke er giftig...?

   Slett
 2. Hej!
  Inte dumt alls med blommande kaktusar. Jag köpte en Novemberkaktus som blommade före Jul, men som alla blommande växter hos mig, så klarar de sig inte länge. Tråkigt med rost på dina lock, det blir nog svårt att få bort.
  Ha en fin söndag /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Novemberkaktus er så fine, og de kan bli så store! Selv om de ikke blomstrer så lenge er de verdt å vente på :)

   Ei fin ny uke til deg!

   Slett
 3. Alltid spennende når frø spirer, enten de skal spises eller bli til planter :-)) Jeg har kunstig lys og undervarme på et eget sårom i kjelleren. Det tvang seg på en gang når hele huset var fylt med små planter ;-)) Fin ny uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vi har vurdert det samme i kjellerbua :) Det er bare så mye som må flyttes på eller kastes først.

   Fin ny uke til deg også!

   Slett
 4. Hei!
  Det hjelper godt mot vårlengsel å så. Her har det begynt å spire og vi er så heldige at vi har vekstlys på et rom. Der er det ganske fullt allerede. Så vi prøver ut nye muligheter.
  Takk for hyggelig kommentar. Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er noe med det å holde på med jord og sånt :) Vi har vekstlys i et gammelt akvarium, men det står fullt av orkideer som venter på å blomstre på nytt.

   Kos deg med såing :)

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger