Oncidium

Foto © Filip H.F Slagter Oncidium Alternative navn: Dansende dame Latinsk navn : Oncidium sp. Familie : Orkidefamilien Opprinnelse : Amerika Utseende: Orkide med luftknoller, 1-3…

Foto © Filip H.F Slagter
Oncidium


Alternative navn: Dansende dame

Latinsk navn: Oncidium sp.

Familie: Orkidefamilien

Opprinnelse: Amerika

Utseende: Orkide med luftknoller, 1-3 blader fra hver knoll. Vanligvis gulfarger i blomsten, og mer eller mindre brune tegninger.


Oncidium er en del av en stor gruppe orkideer som lett krysser seg med hverandre. Oncidium og slektningen Odontoglossum krysser seg spesielt lett. Derfor kan det hende at det som blir solgt som Oncidium egentlig er en hybrid.

Plassering: 

Som de aller fleste orkideer, vil Oncidium stå lyst og lunt, minst 15 grader. Det er viktig at de får nok dagslys til å få ut knoppene. Oncidium bør ikke stå i sterkt sollys på sommeren, da tørker de fort ut. Blir bladene røde, har den fått for mye sol.

Vann og gjødsel:

Vann med lunkent vann ca. 2 ganger i uka, avhengig av hvor varmt det er. Om "løkene" begynner å bli skrukkete, er det et tegn på at de får for lite vann. Det må ikke stå vann over barken og røttene.

Gjødsel som er spesielt beregnet på orkideer er best å bruke. Flytende gjødsel blandes ut etter anvisning på pakken, og bruker ca. annenhver uke. Gjødselpinner stikkes rett i jorda. Det går også fint an å bruke organisk gjødsel i svak blanding.

Spesielle krav:

Trives best i romtemperatur, over 15 grader. Som de aller fleste orkideer, skal Oncidium stå i orkidebark. Barken brytes ned etter hvert, og bør byttes ut annethvert år. Den tynne stammen bør klippes av etter blomstring.

Formering:

Det er vanskelig å formere orkideer, og de er vanligvis et par år gamle når de selges. Har planten blitt veldig stor, kan den deles. Det bør være minst tre løker i hver del.

Sesong:

Hele året. Det er lettest å få ut knoppene i den lyse årstiden. Den gule typen selges mest på våren.

Diverse:

Oncidium er flerårig og kan blomstre mange ganger. Det er helt normalt at det vokser tynne, hvite røtter opp av potta. Dette er luftrøtter, og de kan gjerne dusjes.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger