Cattleya

Cattleya Foto (c) Aem Creations Latinsk navn :  Cattleya sp. Familie : Orkidefamilien Opprinnelse : Sør-Amerika Utseende: Storblomstret orkide med luftknoller, ett eller to tykk…

Cattleya


Foto (c) Aem Creations
Latinsk navnCattleya sp.

Familie: Orkidefamilien

Opprinnelse: Sør-Amerika

Utseende: Storblomstret orkide med luftknoller, ett eller to tykke blader fra hver knoll. Det nederste kronbladet er typisk sammenrullet.

De aller fleste Cattleya i handelen er hybrider, det vil si krysninger mellom forskjellige arter. De krysses også med andre slekter som Laelia. Disse selges vanligvis under navn som Lc, Blc, osv.


Plassering: 

Som de aller fleste orkideer, vil Cattleya stå lyst og lunt, ikke under 15 grader.  Cattleya er en av de mest lyskrevende orkideene. Det er viktig at de får nok dagslys til å få ut knoppene. Orkideer bør ikke stå i sterkt sollys på sommeren, da tørker de fort ut.

Vann og gjødsel:

Vann med lunkent vann ca. en gang i uka, avhengig av hvor varmt det er. Den må få så mye vann at all barken og alle røttene blir fuktig. Cattleya har luftrøtter, akkurat som Phalaenopsis, og lagrer vann i både røttene og løkene. Om "løkene" begynner å bli skrukkete, er det et tegn på at de får for lite vann. Det må ikke stå vann over barken og røttene.

Det fins spesiell orkidegjødsel. Flytende gjødsel blandes ut etter anvisning på pakken, og brukes ca. annenhver uke. Gjødselpinner stikkes rett i jorda. Pinnen bør ikke komme i direkte kontakt med knollen. Det går også fint an å bruke organisk gjødsel i svak blanding. Cattleya trenger så å si ikke gjødsel om vinteren.

Spesielle krav:

Trives best i romtemperatur, over 15 grader. Som de aller fleste orkideer, skal Cattleya stå i orkidebark. Barken bør skiftes ut annethvert år. fordi den brytes ned med tiden. Cattleya liker ikke å bli forstyrret på røttene, så det er best å få hele rotklumpen ut av potta. Ikke stapp ny bark innimellom røttene, men fyll forsiktig på rundt rotklumpen. En gartner går så langt at han anbefaler å klippe i stykker potta!

Formering:

Formering av Cattleya og andre orkideer er vanskelig og krever spesialutstyr. De selges vanligvis som flere år gamle planter!

Sesong:

Hele året, men Cattleya trenger mye lys for å blomste.

Diverse:

Cattleya er flerårig og kan blomstre mange ganger. Hver "løk" får ett eller to blader, og etterpå en eller to blomsterstilker.

Før i tiden var det populære å dyrke Cattleya og andre orkideer i drivhus. Tropiske orkideer trives godt i den høye luftfuktigheten.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger