Zygopetalum

Zygopetalum Latinsk navn : Zygopetalum sp. Familie : Orkidefamilien Opprinnelse : Sør-Amerika Utseende: Orkide med luftknoller og lange, smale blader. Store blomster som kan dufte. Bl…

Zygopetalum


Latinsk navn: Zygopetalum sp.

Familie: Orkidefamilien

Opprinnelse: Sør-Amerika

Utseende: Orkide med luftknoller og lange, smale blader. Store blomster som kan dufte. Blomstene har vanligvis mønster i grønt, hvitt og lilla.

Plassering: 

Lyst og lunt, ikke i sterkt, direkte sollys. Et øst- eller vestvendt vindu er den beste plasseringen. Zygopetalum er en tropisk plante og tåler ikke temperaturer under 15 grader. Bladene kan få frostskader om de ligger inntil vinduet om vinteren.

Vann og gjødsel:

Vannes med lunkent vann en til to ganger i uka. Den trenger mer vann i varm og tørr luft, og om den får sol på seg. Barken bør ikke stå tørr over lang tid. Det er viktig at den får nok vann til at all barken blir fuktig.

Noen Zygopetalum har mest luftrøtter, mens noen har røtter som vokser nedover. Uansett er det viktig at de står i ei godt drenert potte med orkidejord.

Det er lett å overgjødsle orkideer med vanlig blomstergjødsel, derfor anbefales spesiell orkidegjødsel. Zygopetalum er en av de minst følsomme for feil gjødsling, og tåler til og med kalk i jorda. Det de ikke vil ha er gjødsel med høyt nitrogeninnhold (N-tall).

Spesielle krav:

Tropiske orkideer liker ikke tørr luft, og bør ikke stå rett ved en varmekilde. Spesielt varmepumper tørker ut jorda. Planten kan gjerne dusjes med lunkent vann på bladene og røttene, men ikke på blomstene.

Når et nytt skudd er fullt utviklet med en knoll og blader, kan planten få litt mindre vann i et par-tre uker. Da får den lettere nye knopper. Knoppene kommer fortest om det er kaldere om natta.

Formering:

Gamle planter med mange knoller kan deles, helst mens det er nye, lysegrønne skudd på begge delene. Det bør vært minst tre knoller på hver del. Zygopetalum setter ikke avleggere på blomsterstilken.

Sesong:

Hele året, men vokser fortest i den lyse årstiden. Zygopetalum har ikke hviletid.

Diverse:

Det hender at Zygopetalum blir solgt under feil navn. De dukker spesielt ofte opp i "Cambria"-blandinger. Zygopetalum har stivere, saftigere blomster som dufter.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger