Oxalis

Oxalis Latinsk navn: Oxalis sp. Andre navn: Lykkekløver, gjøkesyre Familie: Gjøkesyrefamilien Opprinnelse: Finnes over hele …

Oxalis

Latinsk navn: Oxalis sp.
Andre navn: Lykkekløver, gjøkesyre
Familie: Gjøkesyrefamilien
Opprinnelse: Finnes over hele verden
Hardførhet: H1-7
Utseende: Bladene ligner kløver, blomster i hvitt, rosa eller gult


Plassering:

Oxalis har knoller i jorda som kan råtne, derfor må jorda være godt drenert. Det mest vanlige er å plante knollene i potter om våren, og eventuelt plante dem ut når det ikke lenger er fare for frost. Krypgjøksyre (Oxalis corniculata) og klippegjøksyre (Oxalis enneaphylla) er stauder.

Oxalis i potter inne bør stå lyst og ikke for varmt. De kan overleve varme, tørke og for mye vann. I verste fall visner de ned og går i dvale. Planten spirer fra knollene når forholdene blir bedre. Godt lys og en litt kjølig plassering gjør plantene mye sterkere.

Vann og gjødsel:

Jorda bør tørke litt opp mellom hver vanning. Bør vannes fra bunnen, siden røttene ligger under knollene. For mye vann kan få bladene til å visne ned. Da må den få tørke opp til den spirer på nytt. Tar det lang tid, bør potta vannes annenhver uke.

Oxalis er ikke spesielt næringskrevende. Vanlig blomstergjødsel i doseringen som står på pakken er bra. Når planten er i dvale trenger den ikke gjødsel.

Spesielle krav:

Det er helt normalt at Oxalis i potter går i dvale nå og da. Planten ser død ut, men den vil spire fra knollene. Mens den er i dvale, trenger den ikke vann. Dette er den beste tiden å dele plantene på.

Formering:

Formeres vanligvis med knoller.

Sesong:

Hele året som potteplante. Staudeartene blomstrer om sommeren og utover høsten.

Diverse:

De fleste artene av Oxalis er spiselige, men de inneholder mye oksalsyre som er skadelig i store mengder. 

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger