Rabarbra

Foto: kaori nohara Rabarbra Latinsk navn: Rheum rhabarbarum Familie: Slireknefamilien Opprinnelse: Kina og Sibir Hardførhet:…
Foto: kaori nohara

Rabarbra

Latinsk navn: Rheum rhabarbarum
Familie: Slireknefamilien
Opprinnelse: Kina og Sibir
Hardførhet: H7
Utseende: Store blader med saftige stilker i rødt eller grønt. Senere på sommeren kan det komme en 1-2 meter høy stamme med hvite blomster.Plassering:

Rabarbra spirer ganske tidlig, og må plantes på et sted der det ikke samler seg vann i jorda om våren. Litt sol er bra, men i sterkt sollys blir stilkene hardere.

Jo mer næringsrik jorda er, jo større og saftigere blir rabarbraen. Jorda kan gjerne inneholde kompost.

Vann og gjødsel:

Rabarbra har dype, kraftige røtter, og vil finne fram til vann selv. Bare helt nyplantete røtter bør vannes. 

Næringsrik jord er en fordel, men gjødsel er ikke nødvendig i vanlig hagejord. Helt nye planter i sand- eller leirejord kan få litt gjødsel.

Spesielle krav:

Rabarbra høstes vanligvis fram til midtsommer. Etter det blir stilkene hardere og mindre saftige, og planten bør få lov til å samle næring til neste vår. Blomsterstammen kan klippes ned for å forlenge sesongen, men mange syns den er dekorativ.

Formering:

Formeres med deling. Rota er svært kraftig.

Sesong:

Vår-midtsommer. Det går også an å plante rabarbra i potter, og sette den i en mørk, kjølig kjeller e.l. seint på vinteren. Da kommer det skudd som kan høstes.

Diverse:

Rabarbra inneholder oksalsyre, som er giftig i store mengder. Melk eller fløte nøytraliserer oksalsyre. Moderne sorter er avlet fram for å ha lite oksalsyre i stilkene. Bladene har så mye at de er giftige. 

Prydrabarbra (Rheum palmatum) er en annen art som er mindre hardfør. Den har flikete blader og hvite eller rosa blomster. 

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger