En lilla overraskelse

For et års tid siden skrev jeg på bloggen om alle valmuefrøene vi hadde arvet etter svigerforeldrene i Nederland. De hadde hagen sin full av valmuer i alle slags størrelser og farger, røde, hvite, o…
Lilla valmue, Papaver somniferumFor et års tid siden skrev jeg på bloggen om alle valmuefrøene vi hadde arvet etter svigerforeldrene i Nederland. De hadde hagen sin full av valmuer i alle slags størrelser og farger, røde, hvite, oransje, rosa og lilla. Jeg var selv med ut i hagen for å samle frø mens svigerfar levde. Han viste meg hvilke valmuer som hadde runde kapsler, hvilke som hadde avlange, og hva slags blomster som kom til å komme opp fra frøene. Den han var stoltest av var en hvit Papaver somniferum, Han forsikret seg om at de frøene ble lagt i en pose for seg selv.

Våren kom, og veivesenet kom, og grov opp hele nabolaget. Det ble seint på våren før vi fikk til å så noen blomstereng, men det spirte bra og vokste fort. Vi hadde strødd ut frø fra minst tre forskjellige poser, som var merket med forskjellige navn på nederlandsk.

Blomstereng full av lilla valmuer
Dette var synet som møtte oss. Det kom opp hundrevis av valmuer. Hver eneste, unntatt en, var lilla. Alle var somniferum. Midt oppi der hadde det sneket seg fram en knall rød en.

Frosten rakk dessverre å komme før de rakk å sette modne frø. Det er fremdeles rikelig med frø igjen til neste år, og da får vi forhåpentligvis sådd litt tidligere.

Hva i all verden kan være grunnen til at alle ble sånn?


Denne posten er en del av Floral Friday.

Kommentarer

 1. Nydelige valmuer, selv om alle ble sånn. Her har ikke valmueblomstringen vært allverdens i år, men håper det har blitt nok frø til at det kommer flere til neste år. Ha en fin kveld,
  hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 2. Hei
  Jeg har flere ganger opplevd at sådden av egne frø gir annet resultat enn opphavet. Tror det er større sjans for å få samme resultat dersom det bare vokser en sort som vokser der du høster frø. Fine er de uansett!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de var fine. :) Jeg kan faktisk ikke huske at det var sånne i Nederland. Innbiller meg at de var mørkere i fargen.

   Slett
 3. Nydelige valmuer! Komisk med en rød og resten lilla :)
  Jeg synes også at valmuer har en tendens til å bli en farge året etter. Aner ikke hvorfor det blir sånn.

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper det blir littr forskjellige farger til neste år. Jeg har ofte sett at frø av oransje og hvite sibirvalmuer blir gule, men dette ble litt komisk ja :)

   Slett
 4. Jeg har opplevd akkurat det samme. I år ble 'miksfrøene' til kun rosa. Rare greier. Blir artig å se hva som kommer ut av dine til neste år:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg håper dine ogaå blir litt mer varierte til neste år. God helg! :)

   Slett
 5. What a wonderful colour these poppies are!
  Thanks for taking part in the Floral Friday Fotos meme.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you! Unexpected, but still beautiful :)

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger