Episcia

Episcia Foto: Kurt Stüber Latinsk navn : Episcia reptans, E.cupreata, og hybrider mellom disse Andre navn: Flammefiol Familie : Fagerblomstfamilien Opprinnelse : Tropisk Amerika Ha…

Episcia

Foto: Kurt Stüber

Latinsk navn: Episcia reptans, E.cupreata, og hybrider mellom disse

Andre navn: Flammefiol

Familie: Fagerblomstfamilien

Opprinnelse: Tropisk Amerika

Hardførhet: Ikke under 15 grader

Utseende: Hengeplante med mønster på bladene.Vanligvis skarlagensrøde blomster


Plassering:

Lunt og lyst, ikke under 15 grader. Det vil bare komme knopper og blomster i godt lys. Episcia blir finest om de får henge, så utløperne kommer til syne og får lys på seg. Sterkt sollys kan svi bladene.

Potta må være godt drenert. Denne planten trenger forholdsvis mye vann, og røttene kan råtne om jorda står konstant våt.

Vann og gjødsel:

Vannes helst fra bunnen, da potta fort blir helt dekket av blader. Episcia bør ikke tørke for mye ut. Den bør få romtemperert vann når potta kjennes lett ut. Planten tar seg opp om den blir så tørr at den blir litt slapp, men den kan få brune kanter på bladene av det. I praksis vil en stor plante med mye utløpere trenge vann et par ganger i uka om sommeren. Om vinteren trenger den mindre.

Gjødsel er viktig i den lyse årstiden, men den må ikke blandes for sterkt.  Episcia er følsom for overgjødsling, og det er anbefalt at den får en pause fra gjødslingen innimellom så det ikke blir liggende igjen gjødsel i jorda. Derfor anbefales ikke langtidsgjødsel.

Spesielle krav:

En Episcia har det best under jevne forhold. Om det er lunt og lyst for oss, er det også godt for den. Lufta bør ikke være for tørr. Varmepumper og sentralvarme tørker ut lufta, planten bør ikke stå nært slike varmekilder eller i trekk.

Formering:

Formeres lett med stiklinger. I naturen kryper Episcia, og utløperne slår lett rot. Det går også an å så Episcia, men frøplantene får ikke samme farge og mønster som morplanten.

Sesong:

Hele året, blomstrer når det er lyst nok

Diverse:

Episcia hører til samme familie som Saintpaulia og Streptocarpus. Navnet Episcia betyr "i skyggen". Andre sorter enn den vanlige røde kan også dyrkes som potteplanter, men de er sjeldne i handelen.


Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger