Hva feiler julerosa mi?

Slik så den ut i butikken da jeg kjøpte den. Helleborus 'Verboom Beauty' er rett og slett vakker. Dette er ei julerose som tåler å stå inne. Potta var fullstendig dekket av knopper. Jeg satte…
Slik så den ut i butikken da jeg kjøpte den. Helleborus 'Verboom Beauty' er rett og slett vakker. Dette er ei julerose som tåler å stå inne. Potta var fullstendig dekket av knopper. Jeg satte den inn i minidrivhuset, og der har den stått i snart en måned og sendt ut den ene nydelige hvite blomsten etter den andre.
Foto: Filip H.F. Slagter

Så installerte vi det nye plantelyset i minidrivhuset. To LED-striper med røde og blå LED har fordoblet lysstyrken der inne, og når også lysrøret står på, blir ikke den rosa fargen så forstyrrende. Orkideene elsker det. Jeg kan se at bladene har skiftet farge fra lysegrønt til dypere grønt, og nye blad og røtter spretter ut.


Julerosa, derimot, liker det ikke! Den har begynt å lage blader i stedet for blomster. De fleste knoppene tørker inn, og blomstene som kommer ut nå er grønne! Jeg er vant til at de blir grønne etter at de har vært hvite, rett før de blomstrer av. Kan det hende at den ikke liker det sterke lyset?


Kommentarer

 1. Det der har jeg ikke hørt om før. Kanskje du må flytte julerosen?
  Ønsker deg en fin ny uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Anne under her sier at den er en kortdagsplante. Det er nok lyset. Den skal få ut. Takk i like måte!

   Slett
 2. Hei!
  Juleroser er en kortdagsplante. Det vil si at den blomstrer når dagen er kortere enn natta. Det kan godt hende at den ikke liker så mye lys.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Det forklarer alt! Da skal den rett ut.

   Slett
 3. Förmodligen har du belysningen på för länge för julrosorna, ställ dom en bra bit ifrån belysningen så kanske dom blommar.
  KRAM/Susie

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det står på fra 9 til 9 så orkideene skal få skikkelig lys. Jeg skjønner at det er for mye for julerosa, så den skal få ut på trappa der den forrige sto :) Ha ei fin ny uke!

   Slett
 4. Huff! Ikke så lett å gjøre alle til lags. Jeg står (stort sett) imot fristelsen om å kjøpe juleroser på denne tiden, siden forholdene er så vanskelige.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vanligvis har jeg hatt dem ute på trappa i mildvær og inne i gangen i kaldvær, fram til telen går ut av jorda så de kan plantes ut. Det har gått bra. Nå har jeg lært at de kan faktisk få for mye lys til å sette knopper. Ha ei fin ny uke :)

   Slett
 5. Så rart da at min julerose - en rød en - blomstret hele sommeren når det var midnattssol. For snøen smeltet jo ikke før det var 24 timer sollys. Men da har den stått ute hele vinteren. Kanskje det er forskjellen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kan hende at knoppene anlegges i mørket og kommer ut i lyset? Jeg har begge to, og den røde har alltid blomstret litt seinere, i mai.

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger