Så galt kan det gå

Det er kaldt i Norge nå på vinteren. Selv om jeg bor i et kyststrøk hvor vi aldri får de helt lave temperaturene, er det kaldt. Vi kan kle på oss og venne oss til vinterværet. Stueplantene som kommer…
Det er kaldt i Norge nå på vinteren. Selv om jeg bor i et kyststrøk hvor vi aldri får de helt lave temperaturene, er det kaldt. Vi kan kle på oss og venne oss til vinterværet. Stueplantene som kommer fra tropiske strøk er det verre med.

Dette er grunnen til at jeg hele tiden sier at orkideer ikke må bli kalde. Denne Phalaenopsis-orkideen har stått ute på trappa ei natt. (Bildene er tatt på jobb) Personen som ga den bort var ikke klar over hvor lite kulde de tålte. Det var ikke den aller kaldeste tiden heller, temperaturen var nede i null, kanskje et par minus. Planten var pakket inn i flere lag avispapir.

Når orkideer blir kalde, er det blomstene og knoppene som først tar skade. De blir slappe, og vil falle av etter noen dager. Her har det gått enda verre. Også bladene er ødelagte. Frosten har sprengt cellene, så all væsken har lekket ut og bladene ser nærmest kokte ut.

Tropiske planter har ingen beskyttelse mot kulde. Det gjelder ikke bare orkideer. Saintpaulia, Anthurium, Peperomia og ikke minst julestjerner vil gå samme veien om de fryser. Kjøp blomstene sist i handleturen!

Phalaenopsis med frostskade. Bladene er ødelagtePhalaenopsis med frostskade. Alle knoppene er slappe

Kommentarer

 1. Huff ja, jeg har sett sånne bilder før. Jeg jobbet i blomsterbutikk i mange år, og formante folk om å dra rett hjem med blomstene når det var skikkelig kaldt. Julestjerner tåler ikke frost eller trekk, så egentlig er de uegnet å frakte ute om vinteren. -11,7 her i natt, så julestjerner skal ikke kjøpes før det blir mildvær og nærmere jul :)
  Orkidéer er best i kjøpe når det er varmt i været.
  Nå har jeg fått kjøpt en stikling av Monstera deliciosa 'Variegata', og er sykt spent på om jeg klarer å få røtter på den :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er helt enig. Monsteraen din så veldig lovende ut, akkurat passe med hvitt i den! Fortsatt god helg! :)

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger