Når jeg ikke vil gå ut

Jeg har akkurat oppdaget  TrädgårdsFägring . Det er en nordisk bloggsamling, hvor alle som skriver om hage og natur kan gå inn og legge inn link til bloggen sin. Hver uke legger de ut et tema. Denne …
Jeg har akkurat oppdaget TrädgårdsFägring. Det er en nordisk bloggsamling, hvor alle som skriver om hage og natur kan gå inn og legge inn link til bloggen sin. Hver uke legger de ut et tema. Denne ukas tema er "Når jeg ikke vil gå ut".

Det passer veldig godt nå. Vi har akkurat hatt en vinterstorm på besøk. Vinden hylte mot vinduene, det snødde sidelengs og mannen min måtte løpe etter søppeldunken nedover plenen. Jeg hadde slett ikke lyst til å gå ut!

Inne på stua har vi et skikkelig rotevindu, bak skrivebordet til mannen min. Her får avblomstrete orkideer stå og vente på at knoppene skal komme. Av en eller annen grunn er det nå i november og desember at de fleste kommer tilbake. I går, da jeg ikke ville gå ut, tok jeg alle fram og vannet dem. Fire har fått nye blomster og har fått flytte fram i det store vinduet.

Phalaenopsis 'Surf Song'
Dette er Phalaenopsis 'Surf Song', en av mine favoritter. Orkideene i rotevinduet hadde blitt flyttet og snudd på, så jeg hadde mistet oversikten over hvem som var hvem. Da to store, nye greiner dukket opp, var jeg nesten sikker på at det var 'Deborah'. Den blomstrer nemlig trofast til jul hvert år. (Og midt på sommeren.) Surf Song har en utrolig vakker oransje farge, som er nesten umulig å ta bilde av med en telefon i vinterlys.

Phalaenopsis gul/rosa
Denne Phalaenopsisen kjøpte jeg på salg hos Mester Grønn. Det sto ikke navn på den, men den sto sammen med 'Pirate Picotee', så jeg tror at det er en 'Chiada Francis Picotee'. Her også er det vanskelig å ta bilde i vinterlys. Snøstormen ute gjør bakgrunnen helt hvit. Fargene på denne lyser virkelig opp!

Paphiopedilum American Hybrid
Paphiopedilum blomstrer også trofast. Dette er en amerikansk hybrid. I bakgrunnen står to stusselige Dendrobium i vinterdvale: D.nobile 'Apollon' og 'Akatsuki'. Små kaktuser får plass mellom orkideene, innerst mot vinduet der det er kaldest. Jeg måler 13-14 grader i den smale delen av karmen og 16-18 i den brede.

Rosa Phalaenopsis
Inne i stua står flere tomme orkideer og potter med litt av hvert under plantelys. Det lyset gjør det enda vanskeligere å ta bilder. Denne orkideen er gammel. Jeg aner ikke hva sorten heter. Det kom bare to blomster på den denne gangen, men de ble store.

Helleborus 'Verboom Beauty'
Dette er ei julerose, Helleborus 'Verboom Beauty'. Den blomstrer før bladene kommer, så det er ingen gamle blader på den som kan bli gule i romtemperatur. Jeg vet ikke helt hvor mye kulde den tåler, men den ser ut til å være en variant av H.niger. I så fall tåler den nok noen minus.

Helleborus blir fort stygge om de får feil temperatur. At de blir stygge betyr ikke at de er døde! Blir det kaldt, går de i dvale. Alt over jorda blir slapt, men rota er vanligvis like fin, og planten vil komme seg når det blir mildere. De med tykke grønne blader som blir gule inne, vil det vanligvis komme nye skudd på når de plantes ut.

Potta med røtter i bakgrunnen tilhører en liten Cambria-orkide. Den er full av nye grønne skudd nå. Kanskje skulle den ha fått ny "jord" nå før den begynner å sette knopper.

Flere innlegg finnes på TrädgårdsFägring. Ha ei fin ny uke!

Kommentarer

 1. Så mange fine orkidéer du har! Jeg har som regel ikke navn på mine da de er kjøpt på div.steder, men den jeg kjøpte nå sist på Mester Grønn hadde navn. Veldig bra at de har navn de som selges der. 'Chiada Francis Picotee' skulle jeg gjerne hatt :)
  'Surf Song' har jeg fra før, og den er også så fin.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg spør alltid etter navn om det ikke står på. Jeg vet jeg fikk navnet på den gul/rosa også, men det hadde falt ut av hodet før jeg kom hjem. :) De som står for seg selv på bordet har vanligvis navn, de som kommer i miks er det vanskeligere med.

   Slett
 2. Utrolig vakre! Ikke minst 'Surf Song'!
  Jeg er dessverre flinkere til å drepe orkideer enn å få dem til å blomstre igjen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Orkideene mine trives visst bedre jo mindre oppmerksomhet de får...

   Slett
 3. Hej!
  Så fina orkidéer, lyckas inte få dem att blomma om. Har några helleborus inne, men de trivs inte. Skulle ha planterat ut dem innan det blev snö och kallt. Nu hoppas jag att jag kan få dem att överleva .
  Ha det bra /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Denne er den eneste Helleborus som har trives i stua. Alle de andre har stått i gangen mens det var for kaldt for dem ute. Det virker som om den uten blader tåler varmen bedre.

   Ha en fin adventstid :)

   Slett
 4. Hej,
  Vad roligt att du länkat till TrädgårdsFägring :)
  Din blogg har nu lagts till i blogglistan och alla kan se när du publicerat ett inlägg. Länka gärna ändå dina inlägg så blir länksidan; Levande :)

  Teamet Trädgård

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger