Kan den stå ute?

Et av de aller vanligste spørsmålene jeg får, både på jobben og på bloggen gjennom Google, er "Kan denne planten stå ute?" Det finnes så mange vakre potteplanter, og siden de vanligvis selg…
Et av de aller vanligste spørsmålene jeg får, både på jobben og på bloggen gjennom Google, er "Kan denne planten stå ute?" Det finnes så mange vakre potteplanter, og siden de vanligvis selges i full blomst, er det fristende å sette dem ut så det blir noe der ute med litt farge på med en gang. Særlig her oppe, hvor det ikke en gang blir grønt før langt uti mai, er det veldig populært å sette ut potteplanter helt ifra tidlig på våren.

Planter som tåler ei frostnatt
Stemor trives nok best ute


For noen planter er det ikke noen katastrofe om det kommer ei frostnatt, eller litt snø en dag. Sterk, kald vind er mye mer skadelig enn snø.  Det er nok fremdeles sikrest å ta inn plantene på kvelden, om det er fare for frost om natta, Alle planter har også godt av å herdes når de settes ut, det vil si at de får stå ute på dagen og inne over natta i noen dager, så de får tid til å venne seg til kulda.

De aller fleste løkblomstene tåler litt frost. Påskeliljer og andre narsisser, tulipaner, perleblomst og andre planter hvor det stikker en løk opp av jorda er sikre. Unntaket er afrikalilje, den tåler ikke direkte frost. Vårlyng, helleborus. stemor og fioler tåler også frost godt.

Av grønnplantene er eføy den mest hardføre. Den er vintergrønn, og tåler ganske mye frost om den får venne seg til det. Muehlenbeckia, myrt og oliventrær tåler at det kommer litt snø på dem, men ikke at jorda fryser. Eukalyptus har jeg fått litt varierende tilbakemeldinger om, så jeg vil ikke anbefale å utsette den for kulde.

Planter som tåler ned mot 4-5 plussgrader
Begonia
Begonia kan stå ute


Det er mye mer å velge mellom blant de plantene som kan stå ute på dagtid og må inn på natta. Veldig mange planter tåler temperaturer ned mot 4-5 grader fint. Det er alltid en god ide å venne plantene gradvis til utelivet, fordi de kan få sjokk om temperaturen eller lyset forandrer seg brått.

Begonia (ikke kongebegonia!), hortensia, krysantemum, de vanligste typene pelargonium, potteroser og campanula kan godt stå ute på dagen. Noen kan få litt rar farge på bladene om det blir for kaldt eller sola er for sterk. Ildtopp kan stå ute om den får litt tid på seg til å herdes. En tur ut er den letteste måten å få nye knopper på den på. Også gammeldagse potteplanter som lykkekløver (Oxalis), mor med tusen barn (Saxifraga) og praktspragle blir minst like fine ute, bare de ikke fryser. Lavendel har blitt populær i de siste årene, og den må også inn om det er fare for at det blir kaldere enn 5 grader.

Mange sukkulenter, til og med kaktuser, tåler å stå ute. Aloe vera tåler 5 grader, det samme gjør pengetre (Crassula) og Echeveria. Jule- og påskekaktus får knopper lettere om de får en tur ut i hvileperioden. Grønnplanter som stammer fra tempererte strøk, for eksempel husfred, yucca, elefantfot  og noen palmer tåler også lave temperaturer.

De aller fleste krydderurtene, unntatt basilikum, tåler å stå ute så lenge de ikke får frost. Smaken blir også sterkere ute, spesielt i nord hvor vi har sol hele døgnet midt på sommeren.

Planter som slett ikke kan stå ute
Anthurium, flamingo
Flamingo må nok holde seg inne


Tropiske planter vil vanligvis ikke vokse om det er kaldere en 15 grader, og mange kan til og med dø av det. Orkideer er blant de mest følsomme. Typiske tropeplanter som flamingo, bromeliader, gull-og sølvranke, fredslilje og de fleste bregneartene har det best inne. Også planter med myke, hårete blader som saintpaulia og streptocarpus (vrifrukt) er følsomme for regn, kulde og sterk sol.

Basilikum, paprika- og chiliplanter tåler ikke kulde og må stå inne eller i et drivhus. Det kan selvsagt gå bra på en spesielt lun plass i et lunere strøk, men jeg har nok bare erfaring fra Nord-Norge.

Det lønner seg å søke opp hvor en ny plante kommer fra og hvor mye den tåler. Jeg har ofte blitt positivt overrasket over hvor hardfør en plante er, særlig om den får venne seg gradvis til nye forhold.

Plantene i denne artikkelen er bare eksempler. Det finnes helt sikkert mange andre som kan stå ute, og jeg tar veldig gjerne imot erfaringer og anbefalinger i kommentarfeltet.

Kommentarer

  1. Hva med gingko leaf Balboa...bor i Hokksund, Øvre Eiker? Har en lun plass, planten ble kjøpt for 3 år siden. Kan jeg plante den i jorda og pakke den inn på vinteren?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, jeg kjenner ikke Balboa, og jeg er ikke kjent i det området. De fleste sortene er hardføre til H3. Det vat H4 der jeg bodde før i Trøndelag, så dette høres ikke usannsynlig ut. Jeg ville ha pakket litt løv, gressklipp o.l. rundt den den første vinteren, og pakket den inn mot vintersola. Det er viktig at det ikke blir vått i jorda om våren, og at det ikke er mye vind om vinteren. For sikkerhets skyld ville jeg hørt med en lokalkjent. :)

      Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger