torsdag 1. januar 2015

Saintpaulia

Saintpaulia
SaintpauliaAlternative navn: Pauli øye, Usambarafiol

Latinsk navn: Saintpaulia ionantha

Familie: Fagerblomstfamilien

Opprinnelse: Tanzania og Kenya

Utseende: Lav rosett av hårete blader, 1-3 cm store blomster i lilla, blått, rosa eller hvitt med gule støvbærere


Plassering: 

Lunt og lyst, men ikke i direkte sollys. Noen sier at saintpaulia skal stå akkurat så lyst at de ikke kaster skygge. De må ikke utsettes for kald trekk.

Vann og gjødsel:

Saintpaulia foretrekker å bli vannet fra bunnen av med lunkent vann. De liker ikke å bli våte på bladene og knoppene. Planten må ikke stå i vann, det beste er å helle av vannet etter 10 minutter.  Potta bør få bli litt lett mellom hver vanning.

Mens den blomstrer og i den lyse årstiden vil den ha vanlig blomstergjødsel, enten blandet ut i vann eller som gjødselpinner.

Spesielle krav:

Kaldt vann, direkte sollys, bladglans og insektmidler kan gi skader på bladene. Visne blomster bør plukkes av, så det kommer lys ned til knoppene.

Formering:

Saintpaulia er lett å formere med bladstiklinger, Det er nok å plukke av et enkelt blad og stikke det i jorda. Plantene kan også deles.

Sesong:

Hele året, men det er helt vanlig at den står grønn mens det er lite dagslys.

Diverse:

Saintpaulia er flerårig, i Afrika der den kommer fra er den en staude. Den kan blomstre mange ganger. I mange land er saintpaulia en klassisk morsdagsgave.

2 kommentarer:

 1. Bladene blir helt gule og nesten hvite , hva er galt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Har det kommet vann på bladene? Har den stått i sola?

   Det kan også hende, om det er en gammel plante, at den har stått for lenge i jord som har blitt utarmet. Da er det på tide å potte om, eller fornye planten ved å ta bladstiklinger.

   Slett